ΔΙΕΘΝΗ

Χίλαρι Κλίντον: Οι τρομοκράτες έχουν στα "ματι" τα υλικά για πυρηνική βόμβα

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2011, 18:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χίλαρι Κλίντον: Οι τρομοκράτες έχουν στα "ματι" τα υλικά για πυρηνική βόμβα
Facebook Twitter Whatsapp

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε σήμερα ότι σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών, και ζήτησε άμεσες παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για να σταματήσει η παραγωγή τους.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε σήμερα ότι σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών, και ζήτησε άμεσες παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για να σταματήσει η παραγωγή τους.

Στην ομιλία της στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, κάλεσε το Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών να τερματίσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τα σχάσιμα υλικά και ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιδιώξει τη συζήτηση του θέματος σε άλλο χώρο, εκτός και αν υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη σύντομα.

"Αν είμαστε σοβαροί ως προς τη μείωση της δυνατότητας να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών σχάσιμα υλικά, θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα των εν λόγω υλικών που είναι διαθέσιμη", δήλωσε η Κλίντον στο 65μελές Σώμα στη Γενεύη.

"Τώρα που σας μιλάω, συσκευές φυγοκέντρισης σε όλον τον κόσμο παράγουν περισσότερο εμπλουτισμένο ουράνιο, και μια σημαντική ποσότητα από αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή όπλων. Το πλουτώνιο παράγεται σε αντιδραστήρες σε όλον τον κόσμο και διαχωρίζεται από τα αναλωμένα καύσιμα σε μονάδες επανεπεξεργασίας", είπε, εκτιμώντας ότι υπάρχουν 20.000 πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο.

Η επίτευξη μιας συνθήκης για την μείωση των σχάσιμων υλικών θα είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, κάτι για το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση από την Πράγα πριν από δύο χρόνια, είπε η Κλίντον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν πέρυσι να μειώσουν τις στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές τους στο πλαίσιο της νέας συνθήκης START και τώρα συζητούν περαιτέρω μειώσεις στα τακτικά και μη ανεπτυγμένα όπλα.

Αλλά η Κλίντον δήλωσε οτι μία μόνο χώρα, την οποία δεν κατονόμασε αλλά χαρακτήρισε "ως φίλη και συνεργάτιδα των ΗΠΑ", μπλόκαρε τη συναίνεση που απαιτείται για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τα σχάσιμα υλικά στη Γενεύη και την αξιοποίηση αυτής της δυναμικής.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι το Πακιστάν είναι αυτό που μπλοκάρει τη συναίνεση στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Αφοπλισμού.

Οι διαπραγματεύσεις για τα σχάσιμα υλικά εκτός του Σώματος αυτού της Γενεύης, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε διμερείς συνεδρίες ή συνεδρίες μικρών ομάδων.

Το Πακιστάν έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι τα υπάρχοντα αποθέματα σχάσιμων υλικών θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπιστεί το πιθανολογούμενο στρατηγικό πλεονέκτημα της Ινδίας.

"Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ένα έθνος να καταχραστεί την αρχή της συναίνεσης και για πάντα να ανατρέπει τη νόμιμη επιθυμία των 64 άλλων κρατών να προβούν σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας που θα ενισχύσει την κοινή μας ασφάλεια", τόνισε ακόμη η Κλίντον.