ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο γερμανός υπουργός Άμυνας

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2011, 10:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παραιτήθηκε ο γερμανός υπουργός Άμυνας
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, o οποίος δέχθηκε πολλά πυρά για λογοκλοπή στη διδακτορική διατριβή του, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, o οποίος δέχθηκε πολλά πυρά για λογοκλοπή στη διδακτορική διατριβή του, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

«Είναι το οδυνηρότερο βήμα της ζωής μου» είπε ο κ. Γκούτενμπεργκ ανακοινώνοντας την παραίτησή του από όλα τα πολιτικά του αξιώματα. Πήρε την απόφαση προκειμένου να αποτρέψει την «πολιτική ζημία» τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαιτίας της υπόθεσης λογοκλοπής. Παραδέχεται τα λάθη και τις αδυναμίες του και θα συμβάλει στη διαλεύκανση των κατηγοριών σχετικά με τη συγγραφή της διατριβής του.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει μέχρι την τελευταία στιγμή την υποστήριξή της στον κ. Γκούτενμπεργκ, ο οποίος όμως συνέχισε να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση τόσο της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης όσο και της επιστημονικής κοινότητας της Γερμανίας εξαιτίας εκτεταμένης λογοκλοπής κατά τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής. Το πανεπιστήμιο του Βίτσμπουργκ που εξετάζει την υπόθεση του αφαίρεσε τον τίτλο του διδάκτορα.

Ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, 39 χρονών, προβεβλημένος πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας CSU ακόμη και μετά το σκάνδαλο της λογοκλοπής παρέμενε ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Γερμανίας με βλέψεις και για την καγκελαρία. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της ομοσπονδιακής βουλής το 2002, χρημάτισε υπουργός Οικονομίας στο τέλος της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών υπό τη Μέρκελ και από τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε υπ. Άμυνας στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ.

Αναμένεται ο αντικαταστάτης

Η καγκελάριος αναμένεται να τοποθετηθεί το απόγευμα στην παραίτηση του υπουργού, ενώ θα ανακοινώσει και το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ και πρόεδρος των Φιλελευθέρων FDP Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτήρισε "συνεπή" την απόφαση του υπουργού Άμυνας κ. Γκούτενμπεργκ να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε ότι ενημερώθηκε το πρωί για την πρόθεση του κ. Γκούτενμπεργκ να παραιτηθεί και σημείωσε ότι ήταν σε "στενή επαφή" με την καγκελάριο Μέρκελ. Διευκρίνισε πάντως ότι η αντικατάσταση του κ. Γκούτενμπεργκ και η αναζήτηση νέου υπουργού Άμυνας "ανήκει στο πεδίο ευθύνης της Χριστιανικής Ένωσης", όπως ορίζει η συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων μεταξύ των τριών κομμάτων CDU-CSU-FDP.

Βάσει της κατανομής αυτής, ο υπ. Άμυνας θα πρέπει να προέλθει από τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση CSU της Βαυαρίας. Πάντως ο σημερινός υπ. Συγκοινωνιών Πέτερ Ραμσάουερ (CSU) αρνήθηκε να μετακινηθεί στο υπουργείο Άμυνας επικαλούμενος το "βάρος των επιπτώσεων" που συνεπάγεται μία τέτοια μετακίνηση για την οικογένειά του. Η κάλυψη του υπουργείου Άμυνας από πολιτικό άλλου κόμματος του συνασπισμού συνεπάγεται μεγαλύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης που δεν ήταν στους σχεδιασμούς της καγκελαρίου Μέρκελ.

Αντιπολίτευση: "Κόλαφος" η παραίτηση για τη Μέρκελ

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD χαρακτήρισε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας "επιβεβλημένη και αναπότρεπτη". Ο γραμματέας της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν εκτίμησε ότι για την καγκελάριο Μέρκελ αυτή η παραίτηση έρχεται καθυστερημένα, "είναι πλήγμα για την αξιοπιστία της και έχει βλάψει το γόητρο της πολιτικής", είπε ο κ. Όπερμαν.

Η παραίτηση του υπ. Άμυνας κ. Γκούτενμπεργκ είναι "τεράστιος κόλαφος" για την καγκελάριο Μέρκελ εκτιμά το κόμμα των Πρασίνων. Η Άγκελα Μέρκελ είχε πιστέψει ότι σε αυτή την αλγεινή υπόθεση μπορεί να ελιχθεί. "Η αναποφασιστικότητα της Μέρκελ και οι τακτικισμοί εξουσίας όχι μόνο έπληξαν σοβαρά το γόητρο των δημοκρατικών μας θεσμών", είπαν οι δύο πρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Ρενάτε Κίναστ και ο Γιούργκεν Τριτίν. Επέκριναν την καγκελάριο ότι συνέβαλε ενεργά στην έκπτωση αξιών, εκτιμώντας ότι "οι συντηρητικοί δεν έχουν πλέον τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση ως πολιτική τους πατρίδα".