ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Σφιχτό χρονοδιάγραμμα από τους στρατιωτικούς

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2011, 16:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αίγυπτος: Σφιχτό χρονοδιάγραμμα από τους στρατιωτικούς
Facebook Twitter Whatsapp

Οι στρατιωτικοί της Αιγύπτου καθόρισαν μια ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, προσωρινά για τις 19 Μαρτίου, ως προοίμιο για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου που θα ακολουθηθούν από προεδρική εκλογή που θα οδηγήσει στην πλήρη δημοκρατία, δήλωσαν σήμερα πηγές του στρατού.

Οι στρατιωτικοί της Αιγύπτου καθόρισαν μια ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, προσωρινά για τις 19 Μαρτίου, ως προοίμιο για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου που θα ακολουθηθούν από προεδρική εκλογή που θα οδηγήσει στην πλήρη δημοκρατία, δήλωσαν σήμερα πηγές του στρατού.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, που κυβερνά το πολυπληθέστερο έθνος του Αραβικού Κόσμου μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, επιμένει σε ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη αιγυπτιακή ιστορία.

"Το χρονικό πλαίσιο που ανακοίνωσαν οι νεολαίοι είναι ένα προκαταρκτικό χρονοδιάγραμμα για τα βασικά γεγονότα εντός των προσεχών μηνών", δήλωσε μια πηγή του στρατού όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που έκαναν οι ηγέτες της νεολαίας οι οποίοι συναντήθηκαν με το Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψαν την ημερομηνία της 19ης Μαρτίου.

Οι ηγέτες της νεολαίας, δήλωσαν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, και οι προεδρικές εκλογές έξι εβδομάδες αργότερα.

Ο στρατός, ο οποίος υποσχέθηκε να επαγρυπνεί για μια "αντεπανάσταση", επειδή υπάρχουν φόβοι ότι ο εσωτερικός κύκλος του Μουμπάρακ θα προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία, θα μπορούσε να κάνει περισσότερες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αργότερα την εβδομάδα αυτή, μετά από ένα πρόσφατο ανασχηματισμό, είπε η πηγή.

Υπάρχει μια αυξανόμενη εικασία στους πολιτικούς κύκλους ότι ο πρωθυπουργός κ. Άχμεντ Σαφίκ μπορεί να παραιτηθεί. Διορισμένος από τον Μουμπάρακ τις τελευταίες του ημέρες στην εξουσία, ο πρωθυπουργός ήταν ο στόχος μιας διαδήλωσης στην πλατεία Ταχρίρ την Παρασκευή που ζητούσε την απομάκρυνσή του.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, τα κινήματα της νεολαίας και άλλες πολιτικές ομάδες έχουν ζητήσει την αντικατάσταση του προσωρινού υπουργικού συμβουλίου στο οποίο τα βασικά υπουργεία της Άμυνας, των Εξωτερικών, των Εσωτερικών και της Δικαιοσύνης βρίσκονται στα χέρια πολιτικών που διορίστηκαν από τον Μουμπάρακ.

"Όλο το καθεστώς πρέπει να φύγει και αυτό περιλαμβάνει την κυβέρνηση του Σαφίκ", δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αλι, διαδηλωτής στην πλατεία Ταχρίρ.

Η ζωή στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου δεν έχει ακόμη επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, και νέες σκηνές στήθηκαν από τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, τα σχολεία έκλεισαν και το Χρηματιστήριο, το οποίο αναμενόταν να ανοίξει σήμερα, καθυστερεί μέχρι την Κυριακή.

Τα βήματα των στρατιωτικών προς τη δημοκρατία έγιναν ευπρόσδεκτα διεθνώς και από την αντιπολίτευση, σε αυτή τη σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει συνάψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Η ανώτατη διοίκηση θέλει η Αίγυπτος να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ανησυχία λόγω της ταχύτητας των αποφάσεων

Η γρήγορη όμως πορεία που οι στρατηγοί έχουν χαρτογραφήσει προκαλεί ανησυχίες σε ορισμένους Αιγύπτιους, οι οποίοι λένε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πολιτική ζωή να αναπτυχθεί μετά από δεκαετίες καταπίεσης.

Οι εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα βολεύουν τους πολιτικούς που συνδέονται με το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) του Μουμπάρακ που έχουν επιβιώσει της καταστολής της διαφθοράς που στοχεύει σε υψηλού προφίλ προσωπικότητες της εποχής του.

Οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί που στο παρελθόν συνδέονταν με το NDP έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τις εκλογές, ενώ άλλες πολιτικές ομάδες εξακολουθούν να περιμένουν από το στρατιωτικό Συμβούλιο να άρει τους περιορισμούς που εμπόδιζαν τον σχηματισμό κόμματος υπό τον Μουμπάρακ.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι η μόνη ομάδα που εξυπηρετείται από μια γρήγορη ψηφοφορία. Μια έμπειρη οργάνωση που αντιμετωπίζεται όμως με καχυποψία από την Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να είναι έτοιμη σε εβδομάδες, αν και δεν θα επιδιώξει τη πλειοψηφία ούτε θα διεκδικήσει την προεδρία.

"Χρειάζεται χρόνος, και η πίεση του χρόνου, μπορεί να εμποδίσει την ... πραγματική δημοκρατική δυνατότητα των νέων ομάδων και να ευνοήσει τις ομάδες που έχουν ήδη οργανωτική ικανότητα, και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια αυτών των εκλογών", δήλωσε ο νορβηγός ΥΠΕΞ Γιόνας Γκαρ Στέρε στο Κάιρο.

Σε αντίθεση με το 1952, όταν η Αίγυπτος βίωσε μια επανάσταση υπό την ηγεσία του στρατού, οι στρατιωτικοί δεν φαίνεται σήμερα να έχουν όρεξη να παραμείνουν στην εξουσία, δήλωσαν διπλωμάτες στο Κάιρο. Τους φαίνεται δύσκολο να κυβερνήσουν και θα ήθελαν να επιστρέψουν στον παλιό τους ρόλο στην άμυνα με την παράλληλη διασφάλιση των οικονομικών τους προνομίων που δημιουργήθηκαν με την πάροδο των ετών.

Μαζί με τις εκλογές, οι συνομιλίες στο Κάιρο εστιάζονται επίσης στην τύχη του Μουμπάρακ, ο οποίος είναι στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ.

Ο εισαγγελέας της Αιγύπτου επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στον Μουμπάρακ την Δευτέρα, δημιουργώντας φημολογία, που διαψεύστηκε από αξιωματικό του στρατού, ότι προσπάθησε να διαφύγει στη Σαουδική Αραβία.

Η απαγόρευση εξόδου του Μουμπάρακ και της οικογένειάς του από τη χώρα τέθηκε σε εφαρμογή, ενώ γίνονται έρευνες για τις καταγγελίες και τα παράπονα σχετικά με τον πλούτο τους.