ΔΙΕΘΝΗ

Κυπριακή κυβέρνηση: Σαφής η βάση των συνομιλιών

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2011, 18:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κυπριακή κυβέρνηση: Σαφής η βάση των συνομιλιών
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε σήμερα επικρίσεις από κόμματα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό διεξάγονται πάνω σε ασαφή βάση.

Η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε σήμερα επικρίσεις από κόμματα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό διεξάγονται πάνω σε ασαφή βάση.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από εκπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος ΕΔΕΚ και του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, για την ύπαρξη ασάφειας ως προς τη βάση των συνομιλιών, απάντησε ότι «η συμφωνηθείσα βάση των συνομιλιών για το Κυπριακό υπάρχει στα δυο ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου που μιλούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

«Η βάση είναι δεδομένη, είναι συγκεκριμένη και είναι εκεί. Και είναι και μια βάση επαρκέστατη, με την έννοια ότι στηρίζεται πάνω σε ψηφίσματα του ΟΗΕ που λένε το ίδιο πράγμα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε πως «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι οι δυο πλευρές να σέβονται τη συμφωνηθείσα βάση και να εργάζονται μέσα σε αυτά τα πλαίσια με στόχο να εξευρεθεί μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό».

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, πάντοτε κινείται μέσα σε αυτό το πλαίσιο και αναμένει να υπάρχει και ανάλογη συμπεριφορά από την Τουρκοκυπριακή, ώστε οι δύο πλευρές να φθάσουν σε λύση. Εξ’ άλλου, σχολιάζοντας τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού πως εδώ και καιρό έχει εξαντληθεί η διαδικασία των συνομιλιών και γι' αυτό χρειάζεται ελεγχόμενη αναπροσαρμογή της, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο ΔΗΣΥ κατάθεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο πρόταση για διευρυμένες συνομιλίες που απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα, επειδή θεώρησαν ότι θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ένα νέο Μπύργκενστοκ.