ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καταγγέλλει την έγκριση για νέες ισραηλινές κατοικίες στην Ιερουσαλήμ

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2011, 12:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γαλλία: Καταγγέλλει την έγκριση για νέες ισραηλινές κατοικίες στην Ιερουσαλήμ
Facebook Twitter Whatsapp

Η Γαλλία καταγγέλλει το νέο σχέδιο ανέγερσης κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και ζητεί από τις αρχές να μην το υλοποιήσουν ώστε να ευνοηθεί η επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία καταγγέλλει το νέο σχέδιο ανέγερσης κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και ζητεί από τις αρχές να μην το υλοποιήσουν ώστε να ευνοηθεί η επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Πληροφορηθήκαμε την έγκριση ενός νέου σχεδίου ανέγερσης κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στον εβραϊκό οικισμό Μάλαε χα-Ζεϊτίμ" και η Γαλλία "καλεί τις αρμόδιες αρχές να μην το υλοποιήσουν", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

"Θα αποτελέσει ένα ακόμη εμπόδιο στην πορεία για μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία, στην οποία η Ιερουσαλήμ καλείται να οριστεί η πρωτεύουσα των δύο κρατών: του Ισραήλ και του μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης", πρόσθεσε.

"Η θέση της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γνωστή. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Για το λόγο αυτό ψηφίσαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την εποικιστική δραστηριότητα", τόνισε.

"Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κινητοποιηθεί τώρα όσο ποτέ άλλοτε υπέρ της επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας", απάντησε ο Βαλερό όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία θα δεχόταν την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εντός προσωρινών συνόρων.

"Η Γαλλία έχει πλήρως δεσμευτεί υπέρ της επίτευξης, έως τον Σεπτέμβριο του 2011, μιας συμφωνίας-πλαίσιο για την ίδρυση ενός βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους", επανέλαβε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο ισραηλινός Τύπος γράφει σήμερα ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει την εκδοχή να υποστηρίξει μια προσωρινή ρύθμιση με τους Παλαιστίνιους παρά να επιχειρήσει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που σήμερα είναι σε νεκρό σημείο.

Το Ισραήλ επέλεξε να μη στείλει αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες όπου οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές θα συναντήσουν σήμερα αντιπροσωπεία του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία) με σκοπό την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

"Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις και γι αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση μιας μακροπρόθεσμης προσωρινής ρύθμισης", δήλωσε ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου στην εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ, η οποία διανέμεται δωρεάν και πρόσκειται στον Νετανιάχου.

"Λαμβάνοντας υπόψη την αστάθεια στην περιοχή, η μόνη δυνατότητα είναι να βρεθεί μια προσωρινή ρύθμιση υπό τον όρο να είναι μακροπρόθεσμη, και αυτό εξετάζουμε τώρα", πρόσθεσε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στα κινήματα λαϊκής εξέγερσης που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός προσωρινών συνόρων και τη συνέχιση των συνομιλιών επί των βασικών σημείων μιας τελικής συμφωνίας, διευκρινίζει η εφημερίδα Χααρέτζ.

Οι διαρροές αυτές δημοσιοποιούνται την ημέρα της προβλεπόμενης συνάντησης από το Κουαρτέτο για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που παραμένουν σε αδιέξοδο μετά το Σεπτέμβριο, γιατί οι Παλαιστίνιοι ζητούν ως προϋπόθεση το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, κάτι που αρνείται ο Νετανιάχου.