ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανική συγνώμη για τις απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2011, 16:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αμερικανική συγνώμη για τις απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν
Facebook Twitter Whatsapp

Ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν , ξάφνιασε ζητώντας συγνώμη για τις απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν.

Ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν , ξάφνιασε ζητώντας συγνώμη για τις απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν.

Το τελευταίο επεισόδιο με απώλειες αμάχων, συνέβη στο ανατολικό Αφγανιστάν και οδήγησε τον Αμερικανό στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέα, να διατάξει την ενημέρωση όλων των στρατιωτικών διοικητών και των πληρωμάτων των ελικοπτέρων για τους ορθούς κανονισμούς διεξαγωγής των επιδρομών.

Ο Πετρέας τόνισε πως η δύναμη των 150.000 ανδρών της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ (ISAF) αναλαμβάνει την «πλήρη ευθύνη» για τους θανάτους αυτούς ,τονίζοντας πως εάν αποδειχθεί δόλος θα υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα.

«Ζητούμε συγγνώμη από τα μέλη της αφγανικής κυβέρνησης, τον λαό της χώρας, και ακόμη περισσότερο τα επιζώντα μέλη όσων βρήκαν τον θάνατο από αυτή την επιχείρηση», τόνισε ο Πετρέας.

Μέλη του αφγανικού Κοινοβουλίου κατήγγειλαν τις δύο πρόσφατες ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, τονίζοντας πως πάνω από 73 άμαχοι έχουν βρει τον θάνατο, στην πλειονότητά τους παιδιά, και ζήτησαν εξηγήσεις από τον Πετρέας.

Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε πως οι απώλειες αμάχων αποτελούν ένα στρατηγικό πρόβλημα, το οποίο υποσκάπτει την υποστήριξη των Αφγανών πολιτών στη μάχη κατά των στασιαστών.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, του οποίου η σχέση με τους δυτικούς συμμάχους έχει αρχίσει να δοκιμάζεται, καταδίκασε επίσης τις «καθημερινές» δολοφονίες αθώων συμπολιτών του από τις αεροπορικές επιδρομές των ξένων. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ανηλεή» τα τελευταία επεισόδια στο Κουνάρ, στα οποία φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους εννέα παιδιά.