ΔΙΕΘΝΗ

Ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2011, 05:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp

Τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί και τα δίκτυα παροχής έχουν διαλυθεί στη Λιβύη, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), απευθύνοντας έκκληση για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αυτή που έχει πληγεί από την πολιτική αναταραχή.

Τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί και τα δίκτυα παροχής έχουν διαλυθεί στη Λιβύη, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), απευθύνοντας έκκληση για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αυτή που έχει πληγεί από την πολιτική αναταραχή.

Το WFP σχεδιάζει μια έκτακτη επιχείρηση 38,7 εκατομμυρίων δολαρίων (28 εκατομμυρίων ευρώ) για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα σε 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Τυνησία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το WFP.

"Σχεδιάζουμε μια τρίμηνη έκτακτη επιχείρηση, η οποία θα συμβάλλει στην εγγύηση της διατροφικής ασφάλειας στην Αίγυπτο και την Τυνησία και στην αγορά τροφίμων στην περιοχή για να εξασφαλίσουμε ότι η αποκατάσταση των δικτύων θα μπορέσει να αρχίσει άμεσα" δήλωσε η διευθύντρια του WFP Ζοζέτ Σιράν, η οποία επισκέφθηκε χθες τη μεθόριο μεταξύ της Τυνησίας και της Λιβύης.

"Είχα γύρω μου δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τη βία. Είναι σαφές ότι ο κόσμος οφείλει να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για να εμποδίσει μια τραγωδία στο εσωτερικό της Λιβύης", σημείωσε η Σιράν.

"Δεσμεύτηκα να προσφέρω την υποστήριξη του WFP στον Ερυθρό Σταυρό και τις άλλες οργανώσεις ώστε να προμηθεύσουν με ανθρωπιστική βοήθεια αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία και να προετοιμάσουν τη βοήθεια που μπορεί να χρειαστεί τις προσεχείς μέρες και εβδομάδες στη Λιβύη", συνέχισε.

Οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένεις δυνάμεις εισβάλλουν στη Λιβύη, υπογράμμισε ο Μουάμαρ Καντάφι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις.

Στο ανατολικό μέρος της Λιβύης, η δεύτερη πόλη της χώρας, η Βεγγάζη, είναι στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ενώ ο συνταγματάρχης Καντάφι, ελέγχει ακόμη την πρωτεύουσα Τρίπολη και την περιφέρειά της.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε, επικαλούμενο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, ότι οι αντικαθεστωτικοί ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, ενώ το Al Jazeera μετέδωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση και την HCR, πάνω από 170.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη για τις γειτονικές χώρες από τις αρχές της κρίσης, οι 75.000 από τους οποίους κατευθύνθηκαν στην Τύνιδα, 63.000 στην Αίγυπτο και 800 στο Νίγηρα".

Στο μεταξύ, σε 6.000 ανέρχονται οι νεκροί στη Λιβύη από την αρχή της εξέγερσης, εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται μόνον στην Τρίπολη, δήλωσε εκπρόσωπος της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν.