ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει στη Λιβύη

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2011, 10:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει στη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp

Την ίδια ώρα που σκηνικό πολέμου εκτυλίσσεται στη Λιβύη με αεροπορικές επιδρομές να σημειώνονται στην πόλη Μπρέγκα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε δεν προβλέπει την επέμβαση της συμμαχίας στη βορειοαφρικανική χώρα στη χώρα.

Την ίδια ώρα που σκηνικό πολέμου εκτυλίσσεται στη Λιβύη με αεροπορικές επιδρομές να σημειώνονται στην πόλη Μπρέγκα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε δεν προβλέπει την επέμβαση της συμμαχίας στη βορειοαφρικανική χώρα στη χώρα.

"Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να επέμβει, αλλά ετοιμαζόμαστε με σύνεση για κάθε ενδεχόμενο", δήλωσε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί "προσεκτικά" την κατάσταση στην περιοχή και "σημείωσε" τις εκκλήσεις της λιβυκής αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη, η οποία ζήτησε ξένα αεροπορικά πλήγματα για να διατηρήσει τις θέσεις της έναντι των δυνάμεων του καθεστώτος.

Ο Ράσμουσεν υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει εγκρίνει, σ' αυτό το στάδιο, τη χρήση ισχύος.

Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστό ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου, την παραμονή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ με το ίδιο θέμα.

Αεροπορική επίθεση κατά της πόλης Μπρέγκα

Στρατιωτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε, νωρίτερα, βομβαρδισμό κατά του αεροδρομίου της πόλης Μπρέγκα καθώς και κατά θέσης των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, στην ανατολική Λιβύη σήμερα, μια μέρα μετά τις επιχειρήσεις των δυνάμεων του Καντάφι που απέκρουσαν αντίπαλοί του.

"Άκουσα το αεροσκάφος, ύστερα την έκρηξη, και μετά είδα τον κρατήρα", είπε ο Μοχάμεντ Σίμπλι, κάτοικος της Μπρέγκα και τόνισε ότι η βόμβα έπεσε κοντά στην πανεπιστημιακή σχολή Μηχανικών Πετρελαίου που απέχει περίπου δύο χλμ. από τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου.

"Σημειώθηκε αεροπορική επιδρομή πριν από μια ώρα. Την είδα με τα μάτια μου", είπε ο Αουάντ Μοχάμεντ, ένας εθελοντής που μετέχει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Σημειώνεται ότι χθες με χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις, οι δυνάμεις του Καντάφι κατέλαβαν την πόλη, με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να επανακτούν τον έλεγχό της λίγο αργότερα.

Χθες, σε ομιλία του ο λίβυος ηγέτης προειδοποίησε ότι πολίτες θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένεις δυνάμεις εισβάλλουν στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ, σε 6.000 ανέρχονται οι νεκροί στη Λιβύη από την αρχή της εξέγερσης, εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται μόνο στην Τρίπολη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν.

"Δεν συνομιλούμε με τον Καντάφι"

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, δήλωσε ότι απορρίπτει πλήρως την ιδέα της διεξαγωγής συνομιλιών με τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα ανταποκριτής του Al Jazeera.

Ο Άμπντελ Τζαλίλ είπε επίσης ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν σχετικά με την πρωτοβουλία της Βενεζουέλας να δοθεί τέλος στην κρίση στη Λιβύη.

Έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά λιβύων αξιωματούχων

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα αρχίσει έρευνα εναντίον 10-15 λίβυων αξιωματούχων, που θεωρούνται ύποπτοι για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", για "πολύ σοβαρές πράξεις" κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα El Pais.

Ο εισαγγελέας δεν δίνει στη συνέντευξη τα ονόματα των αξιωματούχων που θα αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας για "μαζικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού", αλλά δηλώνει ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως εναντίον του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.