ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Πυροβολισμοί στην Τρίπολη

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2011, 13:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λιβύη: Πυροβολισμοί στην Τρίπολη
Facebook Twitter Whatsapp

Πυροβολισμοί ακούστηκαν σήμερα από μία συνοικία της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου αρκετές εκατοντάδες αντίπαλοι του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι διαδήλωναν ζητώντας την αποχώρησή του από την εξουσία, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Ρόιτερς.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν σήμερα από μία συνοικία της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου αρκετές εκατοντάδες αντίπαλοι του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι διαδήλωναν ζητώντας την αποχώρησή του από την εξουσία, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Ρόιτερς.

"Έριξαν δακρυγόνα. Άκουσα πυροβολισμούς. Το πλήθος διαλύεται", μετέδωσε ο δημοσιογράφος που βρίσκεται στη συνοικία Τατζούρα.

Δεκατέσσερα φορτηγάκια που μεταφέρουν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης κατευθύνονταν με ταχύτητα προς αυτή τη συνοικία της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς πρόκειται για φορτηγάκια τα οποία δεν έχουν πινακίδες κυκλοφορίας και τα οποία μεταφέρουν άνδρες που φορούν στρατιωτικές στολές και πράσινα μαντήλια στο κεφάλι τους.

Εξάλλου σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο δεκάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με οπαδούς του Καντάφι στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της Τρίπολης.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και στους αντικαθεστωτικούς σημαιώθηκαν στο λιμάνι του Ρας Λανούφ, που βρίσκεται 660 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης όπως και στην πόλη Ζαουϊγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, το πρωί, οι δυνάμεις του Καντάφι, σε μια προσπάθεια να επανακτήσουν ανατολικά σημεία στη χώρα, πραγματοποίησαν νέους βομβαρδισμούς στην πόλη Μπρέγκα, όπως και στην πόλη Αζνταμπίγια.

Επίθεση στην Τρίπολη μετά τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί που μάχονται εναντίον του ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δήλωσαν ότι θα επιτεθούν στην Τρίπολη μόλις οι διεθνείς δυνάμεις επιβάλλουν μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Ο Αμπντάλα αλ Μάχντι, ο οποίος σύμφωνα με το αλ Τζαζίρα είναι εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, δήλωσε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη. Πρόσθεσε εξάλλου ότι σημειώνονται συγκρούσεις στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.

"Οι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει περίπου 50 μισθοφόρους που μάχονταν για τον Καντάφι", επεσήμανε ο αλ Μάχντι. "Ο επόμενος στόχος είναι η Τρίπολη αν επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων".

Εξάλλου ο Άχμεντ Ζαμπρίλ, βοηθός του Αμπντέλ Τζαλίλ που είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, δήλωσε ότι είναι απαραίτητες αεροπορικές επιδρομές για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ώστε να βοηθηθούν οι αντικαθεστωτικοί να ανατρέψουν τον Καντάφι.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει ζητήσει αεροπορικές επιδρομές με την υποστήριξη του ΟΗΕ εναντίον των αφρικανών μισθοφόρων που μάχονται για τον Καντάφι.