ΔΙΕΘΝΗ

Διαδήλωση διαμαρτυρίας δημοσιογράφων για την υπόθεση Εργκενεκόν

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2011, 14:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διαδήλωση διαμαρτυρίας δημοσιογράφων για την υπόθεση Εργκενεκόν
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα στην Τουρκία, για τις προσαγωγές των συναδέλφων τους , που πραγματοποιήθηκαν εχθές , στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκενεκόν.

Οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα στην Τουρκία, για τις προσαγωγές των συναδέλφων τους , που πραγματοποιήθηκαν εχθές , στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκενεκόν.

Σχετικά με τις προσαγωγές έκαναν δηλώσεις οι υπουργοί της κυβέρνησης ,ενώ σχολιάστηκαν και από τον Τουρκικό Τύπο, με σημείο αναφοράς τους δημοσιογράφους Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ που προσήχθησαν χτες μαζί με άλλα οκτώ άτομα.

Ο πρώτος έχει αποκαλύψει πτυχές της δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ τον Ιανουάριο του 2007.Τις πτυχές αυτές περιλαμβάνει και σχετικό του βιβλίο, στο οποίο καταδεικνύει τις ευθύνες και την επιχείρηση συγκάλυψη στελεχών της ασφάλειας.

Ο δεύτερος, ο Αχμέτ Σικ, έχει ασχοληθεί και αυτός με το "παρακράτος", καθώς έχει γίνει ευρέως γνωστό στην Τουρκία το βιβλίο του σχετικά με την υπόθεση Εργκενεκόν.

Επίσης ο Αχμέτ Σικ, είναι μεταξύ των δημοσιογράφων, που το 2009 είχαν αποκαλύψει στο εβδομαδιαίο περιοδικό Νοκτά το ημερολόγιο του πρώην αρχηγού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ναύαρχου Οζντέν Ορνέκ.

Το ημερολόγιο περιλάμβανε σημειώσεις σχετικά με προετοιμασία στρατιωτικού πραξικοπήματος και συνιστά σημαντικό μέρος του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Εργκενεκόν. Ο ίδιος δημοσιογράφος όμως είχε συγγράψει βιβλίο με τίτλο "ο στρατός του ιμάμη", το οποίο είναι υπό έκδοση και έχει για θέμα τον χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, το θρησκευτικό τάγμα του οποίου είναι από τα βασικά στηρίγματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ερωτηθείς σήμερα σχετικά με τις προσαγωγές των δημοσιογράφων είπε πως ο Νεντίμ Σενέρ "είναι έγκυρος δημοσιογράφος, αλλά αν υπάρχει μία έρευνα σχετικά με αυτόν, ελπίζω να ολοκληρωθεί αυτή το συντομότερο δυνατόν και να απαλλαγεί ο δημοσιογράφος".

Ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι είπε "δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τίποτα. Δεν ξέρουμε κατά πόσο έχουν σχέση οι προσαγωγές με την ελευθερία του τύπου. Αυτό θα μας το πει η δικαιοσύνη".

Ένα από τα σημεία που υπογραμμίζονται στα σχόλια του τύπου είναι το ότι "όποιος ακουμπά τον Γκιουλέν καίγεται".

Πάντως ο διευθυντής της εφημερίδας Ταράφ, Αχμέτ Αλτάν, σήμερα γράφει ότι "περισσότερο από τους δημοσιογράφους που προσήχθησαν, μάλλον πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους αυτοί που οργάνωσαν τις προσαγωγές αυτές".

Η Ταράφ είναι η εφημερίδα που έχει κάνει μέχρι σήμερα τις περισσότερες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση Εργκενεκόν, με αποτέλεσμα να θεωρείται από πολλούς φιλοκυβερνητική.