ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποιημένος ο Χριστόφιας από την έκθεση για το Κυπριακό

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2011, 18:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ικανοποιημένος ο Χριστόφιας από την έκθεση για το Κυπριακό
Facebook Twitter Whatsapp

"Όχι άσχημη" θεωρεί ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, την οποία υπέβαλε χθες βράδι στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Όχι άσχημη" θεωρεί ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, την οποία υπέβαλε χθες βράδι στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

''Η έκθεση δεν είναι άσχημη, κατά τη δική μου την εκτίμηση, εκτός και αν προσπαθήσουμε να βρούμε πολλά κενά και αδυναμίες και ούτω καθ' εξής'', δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να διατυπώσει εκτιμήσεις για την έκθεση.

Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας ''επιμένει στην κυπριακή ιδιοκτησία και στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ως βοηθητικού παράγοντα των συνομιλιών και (…) ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να βρουν λύση στα πλαίσια των συνομιλιών και καλά κάνει".

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι με την έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας απευθύνεται και στις δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν θα γίνει προσπάθεια να γίνουν τροποποιήσεις στην έκθεση κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η αναλυτική εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης

Σε αναλυτικές εκτιμήσεις για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, προέβη απόψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωσή του. Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την έκθεση περιγραφική και εξισορροπητική, και σημειώνει ότι ο Γενικός Γραμματέας υιοθετεί την προσέγγιση της διασύνδεσης κεφαλαίων, καθώς και τη θέση ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης.

''Η έκθεση του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική του Διεθνούς Οργανισμού όταν διαδικασίες διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι περιγραφική και εξισορροπητική'', ανέφερε ο εκπρόσωπος. Επεσήμανε ότι ο κ. Μπαν Κι -μουν ''σημειώνει τα δύο κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου των ηγετών των δύο κοινοτήτων στα οποία συμφωνήθηκε η βάση των διαπραγματεύσεων καθώς και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού''.

''Η βάση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα'', αναφέρεται στη δήλωση. Σε σχέση με την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κ. Μπαν Κι-μουν θα τη συγκαλέσει ''έπειτα από διαβούλευση με τις δύο πλευρές και όταν υπάρξει επαρκής πρόοδος στα θέματα ουσίας του Κυπριακού που να δικαιολογεί της σύγκλησή της''.

“Η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων που αποτελούν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Περαιτέρω ανέφερε ότι ''η ελληνοκυπριακή πλευρά εκφράζει την ετοιμότητα και τη βούλησή της για συνέχιση της διαπραγμάτευσης πάνω στη συμφωνημένη βάση με στόχο την επίτευξη λύσης το συντομότερο''.  ''Αν από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς επιδειχθεί η ανάλογη θέληση και η ίδια συνέπεια στη βάση λύσης με αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, τότε οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σύντομα σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού'', αναφέρεται στη δήλωση.

''Αυτή η εξέλιξη", πρόσθεσε, "θα επιτρέψει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού''.  Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας υιοθετεί την προσέγγιση της διασύνδεσης κεφαλαίων που εξ αντικειμένου συνδέονται μεταξύ τους στις διαπραγματεύσεις.

Υπενθύμισε επίσης τη θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς πως ''ότι η διασύνδεση των θεμάτων του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας''.

Τέλος, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ''μεγάλη ώθηση και νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις θα δημιουργηθεί επίσης αν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί την ισορροπημένη πρόταση που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προτείνει σχετικά με την πόλη και το λιμάνι της Αμμοχώστου''.