ΔΙΕΘΝΗ

Παρατείνεται η παρουσία της προσωρινής κυβέρνησης στην Τυνησία

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2011, 20:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παρατείνεται η παρουσία της προσωρινής κυβέρνησης στην Τυνησία
Facebook Twitter Whatsapp

Η μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας, υπό τις αποδοκιμασίες των πολιτών, αποφάσισε μετά την πτώση του Μπεν Αλί,να παρατείνει τις πολυπόθητες εκλογές, ώστε να εκλέξει στις 24 Ιουλίου μια Εθνοσυνέλευση που θα εκπονήσει ένα νέο σύνταγμα.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας, υπό τις αποδοκιμασίες των πολιτών, αποφάσισε μετά την πτώση του Μπεν Αλί,να παρατείνει τις πολυπόθητες εκλογές, ώστε να εκλέξει στις 24 Ιουλίου μια Εθνοσυνέλευση που θα εκπονήσει ένα νέο σύνταγμα.

Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή την Πέμπτη το βράδυ στην τηλεόραση, ο προσωρινός πρόεδρος Φουάντ Mεμπάζαα κήρυξε "την είσοδο σε μια νέα εποχή,στο πλαίσιο ενός νέου πολιτικού συστήματος που διακόπτει οριστικά και αμετάκλητα κάθε σχέση με το καθεστώς" του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Ο Μεμπάζαα ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο αξίωμα του έως τις 15 Μαρτίου, που εκπνέει η συνταγματική εντολή του και δεν διευκρίνισε εάν πρόκειται να γίνουν βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές ή και τα δύο.

 Η "Δεύτερη Δημοκρατία", της Τυνησίας, είναι το μεγάλο “στοιχήμα” καθώς διακυβεύεται η πολιτική πορεία της χώρας και εάν θα υπάρξει μετάβαση προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα ή ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Παράλληλα ένδειξη της συνεχιζόμενης αστάθειας , που επικρατεί από τα μέσα Ιανουαρίου, είναι ότι η χώρα γνώρισε σε ενάμισι μήνα δύο πρωθυπουργούς, τους Μοχάμεντ Γανούσι και Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι, και τρεις κυβερνήσεις.

Συνολικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονταν ικανοποιημένα αν και παραμένουν επιφυλακτικά.

"Είναι μια νίκη του λαού και της επανάστασης", δήλωσε ο Χάμα Χαμάμι, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Τυνησίας (PCOT), εκτιμώντας πάντως ότι η διορία των 4 ½ μηνών είναι "πολύ μικρή" για να εκλέξουν Συντακτική Συνέλευση.

Σημαντικός παράγοντας στην πτώση του Μπεν Άλι και στην απαρχή της μετάβασης, η ισχυρή κεντρική συνδικαλιστική ένωση UGTT (Γενική Ένωση Εργατών Τυνησίας) εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη νέα καμπή "που θέτει την Τυνησία στο δρόμο προς την ελευθερία και τη δημοκρατία και θεσπίζει μια σαφή διαδικασία για την πολιτική ζωή στη χώρα".

"Το πρόγραμμα είναι σαφές, δεν υπάρχει πια θολούρα", είχε ήδη πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Άλι Μπεν Ρομντάν.

Ο προσωρινός Πρόεδρος και η μελλοντική μεταβατική κυβέρνηση θα σχηματίσουν τη "δημόσια αρχή", της οποίας η δράση "παύει την ημέρα της εκλογής της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης", δήλωσε την Πέμπτη ο Φουάντ Μεμπάζαα.

Ενόψει αυτής της εκλογής, σημείωσε, "ένα ειδικό εκλογικό σύστημα" θα προετοιμαστεί "το αργότερο πριν από τα τέλη Μαρτίου" από την "Ανώτερη Επιτροπή για την επίτευξη των στόχων της επανάστασης, την πολιτική μεταρρύθμιση και τη δημοκρατική μετάβαση", ένα όργανο του οποίου θα προεδρεύει ο διαπρεπής νομικός, Γιαντ Μπεν Aσούρ.

Κατά κάποιον τρόπο, εκτιμά ένας ξένος αναλυτής, η Τυνησία θα συνεχίσει τώρα τη "δημοκρατική της μετάβαση" με ένα είδος συγκατοίκησης στην κεφαλή της χώρας: από τη μία πλευρά μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που μετονομάστηκε σε "δημόσια αρχή", και από την άλλη μια Ανώτερη Επιτροπή που θα είναι ο αληθινός αρχιτέκτονας της μελλοντικής Τυνησίας.