ΔΙΕΘΝΗ

Εθνικό Συμβούλιο στη Λιβύη

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2011, 07:17 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εθνικό Συμβούλιο στη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp

Δεκαπενταμελές Εθνικό Συμβούλιο συστάθηκε στη Βεγγάζη της Λιβύης, ως πρώτη μεταβατική εξουσία. Συμμετέχουν πολιτικοί αντίπαλοι του Καντάφι, επιστήμονες και δικαστικοί.

Δεκαπενταμελές Εθνικό Συμβούλιο συστάθηκε στη Βεγγάζη της Λιβύης, ως πρώτη μεταβατική εξουσία. Συμμετέχουν πολιτικοί αντίπαλοι του Καντάφι, επιστήμονες και δικαστικοί.

Μεταξύ αυτών ο Ομάρ Χαρίρι, ο οποίος είχε εκτίσει φυλάκιση 10 ετών για προσπάθεια ανατροπής του Καντάφι και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που προσχώρησε στις τάξεις των εξεγερμένων Μουσταφά Άμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος και δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξει επίσημη αναγνώριση του συμβουλίου από κάποιες ευρωπαϊκές και αραβικ΄ς χώρες.

Ανέφερε επίσης ότι αντικαθεστωτικοί, με επικεφαλής πρώην μέλη του στρατού του Καντάφι που αυτομόλησαν προς την πλευρά των εξεγερμένων, κινούνται ήδη προς τη γενέτειρα του Καντάφι Σύρτη και στη συνέχεια προς την Τρίπολη.

Ο Μουαμάρ Καντάφι σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα, εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη συμπαράστασης από τη διεθνή κοινότητα. Δηλώνει έκπληκτος επίσης γιατί η Δύση δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή τη στιγμή δίνεται μια μάχη εναντίον τρομοκρατών.

Δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν θέσεις στο Ρας Λάνουφ

Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε σήμερα από τα πιστά στον Μουάμαρ Καντάφι στρατεύματα κατά του σημείου ελέγχου των εξεγερμένων στο Ρας Λάνουφ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, που είχαν διαψεύσει προηγουμένως πληροφορίες για την ανακατάληψη από τις δυνάμεις του Καντάφι της πόλης, ανακοίνωσαν επίσης πως διαψεύδουν τη μετάδοση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Λίμπια, που υποστήριζε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη του Τομπρούκ, στο ανατολικό άκρο της χώρας.

Απεναντίας, στρατιωτικός διοικητής των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας δήλωσε πως οι δυνάμεις του έχουν προελάσει ακόμη δυτικότερα και πλέον ελέγχουν την πόλη αλ Ναουφαλίγια, γεγονός που τις τοποθετεί εγγύτερα στην γενέτειρα και προπύργιο του Καντάφι πόλη της Σύρτης.

Ο διοικητής Μπασίρ Αμπούντλ Γκαντίρ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου. Η αλ Ναουφαλίγια είναι δυτικά του Μπιν Τζαουάντ, πόλη που οι εξεγερμένοι κατέλαβαν χθες.