ΔΙΕΘΝΗ

Προφυλακίστηκαν δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2011, 14:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προφυλακίστηκαν δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι
Facebook Twitter Whatsapp

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν το πρωί της Κυριακής εναντίον δύο γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων, που είχαν προσαχθεί την Πέμπτη ως ύποπτοι για συμμετοχή σε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν και μετά την απαγγελία μεταφέρθηκαν σε φυλακή της πόλης, παρά τη διεθνή κατακραυγή, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν το πρωί της Κυριακής εναντίον δύο γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων, που είχαν προσαχθεί την Πέμπτη ως ύποπτοι για συμμετοχή σε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν και μετά την απαγγελία μεταφέρθηκαν σε φυλακή της πόλης, παρά τη διεθνή κατακραυγή, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο δημοσιογράφοι, ο Νεντίμ Σενέρ και ο Αχμέτ Σικ, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν προσαχθεί -μαζί με άλλα εννέα άτομα- την Πέμπτη, στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας.

Οι Σενέρ και Σικ έχουν εκφράσει αρκετές φορές απόψεις επικριτικές για την κυβέρνηση Ερντογάν: Ιδιαίτερα ο Σενέρ είναι ο συγγραφέας βιβλίου στο οποίο αποκαλύπτονται κενά στις υπηρεσίες πληροφοριών που, σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησαν στη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ανακριτή και των δικαστικών λειτουργών. Ενώ οι δύο ύποπτοι ανακρίνονταν το βράδυ του Σαββάτου, ομάδα δημοσιογράφων πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δικαστικό μέγαρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψή τους.

Δύο από τους υπόπτους έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι έξι θα οδηγηθούν μέχρι τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει εάν θα αφεθούν ελεύθεροι, ή θα διατάξει την κράτησή τους.

Αντιδράσεις για τις συλλήψεις

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε αποκλειστική του δήλωση που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" κάνει λόγο για "εξελίξεις που δεν είναι αρεστές για τη δημόσια συνείδηση" και παρατηρεί: "Η κατάσταση αυτή σκιάζει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Τουρκία, την οποία εκτιμά όλος ο κόσμος. Ανησυχώ γι’ αυτό.". Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλ, "οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά καθώς ασκούνε τα καθήκοντά τους και να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν θα πλήττει το δίκαιο και την τιμή των ανθρώπων και των θεσμών".

Δυσαρέσκεια εξέφρασε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι είναι δυσαρεστημένος επειδή "σε μία περίοδο που συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η Τουρκία γίνεται αντικείμενο συζητήσεων λόγω της σύλληψης δημοσιογράφων". Ωστόσο ο Σαχίν είπε πως "δεν γνωρίζουμε ακόμη για ποιο λόγο κατηγορούνται οι δημοσιογράφοι".

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες, είχε πει "μην τοποθετείται στο στόχαστρο την κυβέρνηση για αποφάσεις της δικαιοσύνης".

Πάντως οι αντιδράσεις στον τουρκικό δημοσιογραφικό κόσμο είναι έντονες. Η αρθρογράφος της "Μιλιέτ" Νουράϊ Μερτ στη σημερινή της στήλη έγραψε μόνο την πρόταση "αν είναι να μην μπορούμε να γράφουμε ελεύθερα αυτά που θεωρούμε σωστά, δεν έχει νόημα να γράφουμε", αφήνοντας το υπόλοιπο της στήλης κενό.

Η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα ιδιαίτερα του ξένου Τύπου υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Ερντογάν εκμεταλλεύεται την υπόθεση Εργκένεκον για να «καταπνίξει» φωνή επικριτικές προς το κυβερνών κόμμα.

Η οργάνωση Human Rights Watch είχε καταδικάσει το Σάββατο την προσαγωγή των δύο δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντάς την ανησυχητική εξέλιξη, καθώς, όπως υποστηρίζει, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν πως οι Σενέρ και Σικ» έχουν σχέση με την υπόθεση.