ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Σκληρές μάχες για τα σημεία-κλειδιά

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2011, 18:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λιβύη: Σκληρές μάχες για τα σημεία-κλειδιά
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζονται και σήμερα, με αμείωτη ένταση, οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι και των αντικαθεστωτικών για τα σημεία-κλειδία στη χώρα. Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το καθεστώς Καντάφι.

Συνεχίζονται και σήμερα, με αμείωτη ένταση, οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι και των αντικαθεστωτικών για τα σημεία-κλειδία στη χώρα. Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το καθεστώς Καντάφι.

Από το Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη ανακοινώθηκε, λίγο μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας ότι οι πόλεις Ζαουΐγια και Μισράτα, όπως κι άλλες πόλεις στον ανατολικό τομέα της Λιβύης, είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Nωρίτερα, απώθησαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον της πόλης Μισράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, αλλά οι αντικαθεστωτικοί τις απώθησαν.

Νωρίτερα, δυνάμεις της αντιπολίτευσης απώθησαν τον στρατό του Καντάφι και διατηρούν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ζαουίγια.

Παράλληλα, υποχώρησαν από το Μπεν Ζάουαντ, εκατό χιλιόμετρα από την Σύρτη, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον τριάντα. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι αντικαθεστωτικοί κατέρριψαν ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη εξαπέλυσαν επίθεση με βαρέα όπλα εναντίον της πόλης Μισράτα, 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Λίγο νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο Ρας Λανούφ, ανατολικά της χώρας και ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επαρκή τα αποθέματα των αντικαθεστωτικών

Οι αντικαθεστωτικοί διαθέτουν αποθέματα τροφίμων για τρεις ως τέσσερις μήνες, ανακοίνωσε ο Σάαντ αλ-Φερτζάνι, μέλος του "Εθνικού Συμβουλίου" της αντιπολίτευσης, ο οποίος διαχειρίζεται τα οικονομικά θέματα, όπως μετέδωσε το τηλεόπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

"Τα αποθέματα τροφίμων στην ανατολική Λιβύη είναι σημαντικά, επαρκούν για τρεις ως τέσσερις μήνες. Υπάρχουν και φάρμακα, καθώς και πετρέλαιο", πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως το "Εθνικό Συμβούλιο" θα ανταποκριθεί σε όλα τα συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου από την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

"Θα καλύψουμε όλα τα συμβόλαια. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν", επισήμανε.

Κατάργηση των δασμών σε εισαγωγές και φόρους

Eν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Καντάφι αποφάσισε την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές βασικών αγαθών και τους φόρους παραγωγής και κατανάλωσης, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση αυτή "με την ευκαιρία της μεγάλης νίκης της Λιβύης εναντίον των τρομοκρατικών συμμοριών", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το καθεστώς Καντάφι

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε ζήτησε σήμερα την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης, καθώς και την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Αυτό που συμβαίνει στην Λιβύη μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Είναι απαραίτητο να επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους για τα εγκλήματα κατά του λιβυκού λαού", τόνισε ο γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

"Η ροή χρημάτων προς την Λιβύη πρέπει να σταματήσει...Είναι σαφές πως κάθε ενέργεια της διεθνούς κοινότητας πρέπει να γίνεται με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία χαιρέτισε "την δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης" και "εκφράζει την υποστήριξή της στις αρχές που πρεσβεύει και στους στόχους που έχει θέσει", ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο γάλλος ΥΠΕΞ, Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα από το Κάιρο ότι Ευρώπη και Γαλλία δεν μπορούν να ανεχθούν την "εγκληματική φρενίτιδα" του καθεστώτος Καντάφι.