ΔΙΕΘΝΗ

Επανεκλογή Γκρούεφσκι ως προέδρου του VMRO-DPMNE

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2011, 15:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επανεκλογή Γκρούεφσκι ως προέδρου του VMRO-DPMNE
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανεξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του VMRO-DPMNE από το τακτικό συνέδριο του κόμματος αυτού που διεξήχθη το σαββατοκύριακο στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι).

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανεξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του VMRO-DPMNE από το τακτικό συνέδριο του κόμματος αυτού που διεξήχθη το σαββατοκύριακο στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι).

Υπέρ του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος, ψήφισαν 610 σύνεδροι, ενώ ένα ψηφοδέλτιο βρέθηκε άκυρο.

Ο κ. Γκρούεφσκι, στην ομιλία του στο συνέδριο του VMRO-DPMNE ανέφερε ότι η κυβέρνηση του "θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας ", σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε λύση προωθηθεί για το θέμα αυτό θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκρούεφσκι κάλεσε τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, να συναινέσει για τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών και να σταματήσει, όπως ανέφερε, να κρύβεται πίσω από ανέφικτους όρους και προϋποθέσεις.

Ο Ν. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το VMRO-DPMNE, στις εκλογές αυτές, θα σημειώσει ακόμη μία μεγάλη νίκη.

Το SDSM, το οποίο έχει ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συναινέσει στη προκήρυξη τους την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των μέσων ενημέρωσης του ομίλου του Βέλια Ράμκοφσκι τα οποία ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι.

Η αντιπολίτευση αποχώρησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τη Βουλή της ΠΓΔΜ κατηγορώντας τον κ. Γκρούεφσκι για "απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας ".

Ο κ. Γκρούεφσκι έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση του εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ακόμη και στην περίπτωση που η αντιπολίτευση αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει σε αυτές.

Ο Ν. Γκρούεφσκι εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος του VMRO-DPMNE το 2003, μετά την παραίτηση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι από την ηγεσία του κόμματος αυτού.

Το VMRO-DPMNE αυτοπροσδιορίζεται ως συντηρητικό κόμμα του δεξιού χώρου.

Ο Ν. Γκρούεφσκι είναι πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από το 2006.