ΔΙΕΘΝΗ

Εύθραυστη εκεχειρία με πολεμικές προετοιμασίες στην Λιβύη

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2011, 22:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Η παρουσία κυβερνητικών στρατευμάτων γύρω από τη Βεγγάζη δεν παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός και στα σχέδια του στρατού δεν περιλαμβάνεται μια επίθεση στο προπύργιο των εξεγερμένων, υποστήριξε απόψε ο υφυπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, Χάλεντ Καΐμ. Την ίδια στιγμή Αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, ανέφερε ότι δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν την προέλασή τους προς το προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη.

Η παρουσία κυβερνητικών στρατευμάτων γύρω από τη Βεγγάζη δεν παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός και στα σχέδια του στρατού δεν περιλαμβάνεται μια επίθεση στο προπύργιο των εξεγερμένων, υποστήριξε απόψε ο υφυπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, Χάλεντ Καΐμ. Την ίδια στιγμή Αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, ανέφερε ότι δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν την προέλασή τους προς το προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη.

Ο υφυπουργός διέψευσε ότι μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός έγιναν βομβαρδισμοί από τις κυβερνητικές δυνάμεις και διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται τώρα έξω από τη Βεγγάζη και δεν έχουν πρόθεση να μπουν στην πόλη.

Την ίδια στιγμή Αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, ανέφερε ότι δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν την προέλασή τους προς το προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι κινήσεις των στρατευμάτων γίνονται "σκόπιμα" μολονότι η κυβέρνηση του Καντάφι κήρυξε εκεχειρία.Η εκτίμηση για τις κινήσεις των στρατευμάτων βασίζεται στις επίσημες αναφορές που φτάνουν στις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.

Επίσης από τη Βεγγάζη, το γενικό επιτελείο των εξεγερμένων, κάλεσε μέσω του ραδιοφώνου τις δυνάμεις του να κατευθυνούν προς το Αλ Μαλγκρούν, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη, προκειμένου "να μπλοκάρουν τις δυνάμεις του Καντάφι".

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν γρήγορα προς το προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, παρά την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το κανάλι, ο ανταποκριτής του στη Βεγγάζη ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με τους εξεγερμένους στις πόλεις Αλ-Μαγκρούν και Σλουκ, που απέχουν περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Βεγγάζη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν επιπλέον αμφίβια σκάφη στη Μεσόγειο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο των σχεδίων της κυβέρνησης Ομπάμα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης βίας στη Λιβύη.

H μονάδα USS Bataan Amphibious Ready Group θα αναπτυχθεί στις 23 Μαρτίου "πριν από το αρχικό της χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ανακουφίσει τις μονάδες από το USS Kearsarge (Amphibious Ready Group) που επί του παρόντος βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα", ανέφερε σε δήλωσή του.

Ενώ Γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε, σήμερα, ότι γαλλικά και βρετανικά πολεμικά αεριωθούμενα ενδέχεται να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τη Λιβύη "με τρόπο συμβολικό"--και πριν γίνουν, αύριο Σάββατο, στο Παρίσι οι συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας, με θέμα τους την κρίση στη Λιβύη.

"Θα είναι αυτό ένα πολιτικό μήνυμα προς τον Μουάμαρ Καντάφι", ανέφερε η πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Ρόϊτερς ζητώντας όμως την ανωνυμία της.

"Η ιδέα δεν είναι να πληγεί η Λιβύη, αλλά να σταλεί αυτό το πολιτικό μήνυμα", ανέφερε τέλος η ίδια πηγή.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους εργαζομένους της επέστρεψαν στη Βεγγάζη, δύο ημέρες αφότου αποχώρησαν από την πόλη για λόγους ασφαλείας.

"Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοσοκομεία, να επισκεφθούμε κρατούμενους στη Βεγγάζη και αλλού και να συνεργαστούμε τη Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο για να βοηθήσουμε τους πολίτες", είπε ο Σάιμον Μπρουκς, ο επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα μεταφέρει στη Λιβύη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να στηρίξει, εάν παραστεί ανάγκη, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Παράλληλα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της, ότι Αίγυπτος εφοδιάζει με όπλα τους εξεγερμένους της Λιβύης προκειμένου να πολεμήσουν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, παρά το εμπάργκο στην πώληση όπλων που κήρυξαν στις 26 Φεβρουαρίου των Ηνωμένα Έθνη.

Πρόκειται κυρίως για ελαφρύ οπλισμό, όπως πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, ενώ ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων, ο Μουστάφα αλ-Γεριάνι, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις αγόρασαν όπλα, αρνούμενος όμως να διευκρινίσει από πού προήλθαν αυτά και τι τύπου ήταν, εξηγώντας ότι οι πληροφορίες αυτές είναι "απόρρητες".

Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει πως οι παραδόσεις όπλων ξεκίνησαν "πριν από λίγες ημέρες".