ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική επίσκεψη της Ελισάβετ στην Ιρλανδία

Δημοσίευση 11 Απριλίου 2011, 09:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιστορική επίσκεψη της Ελισάβετ στην Ιρλανδία
Facebook Twitter Whatsapp

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα μεταβεί στην Ιρλανδία από τις 17 έως τις 20 Μαΐου για Στην πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη μετά την ανεξαρτησία του πρώην αυτού βρετανικού εδάφους το 1922, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα μεταβεί στην Ιρλανδία από τις 17 έως τις 20 Μαΐου για Στην πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη μετά την ανεξαρτησία του πρώην αυτού βρετανικού εδάφους το 1922, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Η βασίλισσα που θα συνοδεύεται από τον σύζυγό της, δούκα του Εδιμβούργου, πραγματοποιεί την επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση της προέδρου της Ιρλανδίας Μέρι Μακ Αλίζ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα εκφωνήσει ομιλία που έχει ήδη χαρακτηριστεί από τις τοπικές εφημερίδες "ιστορική" στον πύργο του Δουβλίνου, στην πάλαι ποτέ έδρα των βρετανικών αρχών στην Ιρλανδία και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Έντα Κένι.

Η μονάρχης θα μεταβεί επίσης στο πάρκο Κροκ, στην καρδιά του Δουβλίνου, για μια επίσκεψη συμβολική αλλά και επίμαχη: σε αυτό το πάρκο οι βρετανικές δυνάμεις είχαν σκοτώσει 14 ανθρώπους το Νοέμβριο του 1920, γεγονός που ήταν καθοριστικό για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας.

Η βασίλισσα θα επισκεφθεί τη ζυθοποιία Guinness του Δουβλίνου και τα εθνικά ιπποφορβεία του Κιλντάρε, κοντά στην πρωτεύουσα, πριν μεταβεί στο Κορκ (δυτικά).

Το βασιλικό ζεύγος θα συνοδεύει μεγάλη δύναμη των υπηρεσιών ασφαλείας λόγω του φόβου επιθέσεων από διαφωνούντες ρεπουμπλικανούς που είναι αντίθετοι στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η τελευταία επίσκεψη στην Ιρλανδία βρετανού μονάρχη, του βασιλιά Γεωργίου Ε', χρονολογείται στο 1911, όταν το νησί τελούσε ακόμη υπό βρετανική κυριαρχία. Μετά την ανεξαρτησία, οι σχέσεις μεταξύ Δουβλίνου και Λονδίνου ήταν τεταμένες λόγω των "Ταραχών" ανάμεσα σε προτεστάντες και καθολικούς στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία παραμένει αναπόσπαστο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα βίαια επεισόδια τερματίστηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής τον Απρίλιο του 1998.

Το περασμένο Σάββατο στο Όλστερ ένας 25χρονος καθολικός αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, μια ενέργεια που αποδόθηκε σε αυτονομιστές. Είναι ο δεύτερος αστυνομικός που χάνει τη ζωή του στη Βόρεια Ιρλανδία από το 2009.

Ο Τζέρι Άνταμς, ο πρόεδρος του εθνικιστικού καθολικού κόμματος Σιν Φέιν, έκρινε "πρόωρη" την επίσκεψη της βασίλισσας κατά την ανακοίνωση του ταξιδιού το Μάρτιο, κρίνοντας ότι αυτό θα "αποτελέσει προσβολή για πολλούς Ιρλανδούς, κυρίως για τα θύματα του βρετανικού καθεστώτος".

Η επίσκεψη της βασίλισσας θα προηγηθεί του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην Ιρλανδία στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, δηλαδή στην αρχή της περιοδείας του στην Ευρώπη που θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαΐου.