ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμη συνάντηση στη Ντόχα για το μέλλον της Λιβύης

Δημοσίευση 13 Απριλίου 2011, 11:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κρίσιμη συνάντηση στη Ντόχα για το μέλλον της Λιβύης
Facebook Twitter Whatsapp

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών, ελπίζει να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση σήμερα κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στη Ντόχα, στην οποία παίρνουν μέρος περί τις είκοσι χώρες και περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών, ελπίζει να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση σήμερα κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στη Ντόχα, στην οποία παίρνουν μέρος περί τις είκοσι χώρες και περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί.

Ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ταμείου από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για να βοηθηθούν οι εξεγερμένοι που προσπαθούν να ανατρέψουν τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, πρέπει να είναι νόμιμο, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στη διάρκεια συνάντησης στο Κατάρ για να συζητηθεί το μέλλον της Λιβύης.

"Το ερώτημα είναι, είναι νόμιμο; Η απάντηση είναι πως δεν γνωρίζουμε. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των χρημάτων και είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε.

Ο πρίγκιπας του Κατάρ σεΐχης Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι ζήτησε στο άνοιγμα της συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στη Ντόχα να δοθούν στο λιβυκό λαό τα μέσα για να αμυνθεί.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε από τη Ντόχα τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι σχεδόν 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. "Είναι σημαντικό να μιλάμε με μία φωνή", δήλωσε ο Μπαν στο άνοιγμα της συνόδου, την ώρα που εμφανείς ήταν οι διαφωνίες των χωρών της Δύσης σχετικά με την στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα των περίπου 6 εκατομμυρίων κατοίκων, υπογράμμισε ότι "στη χειρότερη περίπτωση έως και 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας".

Νωρίτερα ένας ιταλός αξιωματούχος είχε δηλώσει πως υπουργοί Εξωτερικών εξετάζουν στην Ντόχα τη δημιουργία ενός ταμείου από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον Καντάφι, για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους.

Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί το αίτημα της Ιταλίας. να εφοδιαστούν με όπλα οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Πιο πριν εκπρόσωπος των εξεγερμένων είχε δηλώσει ότι θα ζητήσουν από τις δυτικές κυβερνήσεις να παράσχουν βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών στις ελεγχόμενες από τους εξεγερμένους περιοχές και ότι θα ήθελαν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια δίνοντας σε αντάλλαγμα φορτία πετρελαίου.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, παράλληλα, επιδιώκει την αναγνώρισή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

H Bρετανία θέλει μεγαλύτερη συμμετοχή αεροσκαφών

Η Βρετανία έκανε σήμερα έκκληση να συμμετάχουν στην υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη περισσότερα αεροσκάφη επίγειας επίθεσης για να αρθεί το "στρατιωτικό αδιέξοδο". Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι είναι πιθανό να εντατικοποιηθούν οι στρατιωτικές επιθέσεις και κάλεσε τις άλλες χώρες να "συνδράμουν με δυνάμεις επίγειας επίθεσης".

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Χέιγκ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο BBC καθ΄οδόν προς τη Ντόχα. "Μπορεί να υπάρχει στρατιωτικό αδιέξοδο, αλλά με κανέναν τρόπο δεν υπάρχει αδιέξοδο στη διπλωματία, στις κυρώσεις και στην απομόνωση του καθεστώτος του Καντάφι", είπε ο ίδιος.