ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών σε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2011, 19:46 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών σε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία
Facebook Twitter Whatsapp

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) της Λιβύης, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, αναμένεται αύριο στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τους κυριότερους Ιταλούς ηγέτες.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) της Λιβύης, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, αναμένεται αύριο στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τους κυριότερους Ιταλούς ηγέτες.

Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στην Λιβύη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, ενώ ο Μαουρίτσιο Μασάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε “η επίσκεψη του κ. Αμπντελτζαλίλ θα είναι η πρώτη του στο εξωτερικό και θα ξεκινήσει με μια συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι”.

Ο κ. Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού οργάνου των εξεγερμένων, θα συναντηθεί στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο καθώς και με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αναμένεται επίσης την ώρα του γεύματος στην Καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, η οποία έχει διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο και σε άλλες συγκρούσεις, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την Ιταλία.

"Η Ιταλία ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση των αμάχων στη Λιβύη, ειδικότερα στη Μιζουράτα", πρόσθεσε ο Μασάρι, αναφερόμενος στη χρήση από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι σε αυτή την πόλη-λιμάνι, βομβών διασποράς, και στους πυροβολισμούς πληρωμένων ελεύθερων σκοπευτών.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ρώμη θεωρεί την εξορία του συνταγματάρχη Καντάφι ως "μια επιθυμητή λύση" και υπενθύμισε την επιθυμία της ιταλικής κυβέρνησης να δει αυτού του είδους οι συζητήσεις να γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όσον αφορά την πιθανή προμήθεια όπλων προς τους εξεγερμένους, ο Μασάρι είπε ότι οι ιταλοί ηγέτες "θα ακούσουν τον κ. Αμπντελτζαλίλ" και τα αιτήματά του για βοήθεια, αλλά αυτή η τελευταία θα περιοριστεί σε υλικό "αυτοάμυνας" όπως "μέσα επικοινωνίας, οχήματα, πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες".

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύνοδο, πριν από πέντε ημέρες στη Ντόχα της ομάδας επαφής για τη Λιβύη, η οποίο αποφάσισε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τους αντάρτες, καθώς και εξοπλισμό υποστήριξης, αποφεύγοντας να αναφερθεί ρητά σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Πρώην αποικιακή δύναμη, η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα που αναγνώρισε στις αρχές Απριλίου το CNT ως το "μόνο νόμιμο συνομιλητή" στη Λιβύη.