ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Γαλλικό “όχι” στις χερσαίες επιχειρήσεις – Βρετανικό επιτελείο στην Βεγγάζη (Vid)

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2011, 15:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας,Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι αντιτίθεται απολύτως στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας,Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι αντιτίθεται απολύτως στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.

Ο υπουργός της Γαλλίας προσέθεσε ότι εναπόκειται στους αντικαθεστωτικούς να διασφαλίσουν την καθοδήγηση των καταδιωκτικών-βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ και τόνισε "από πλευράς μου παραμένω εντελώς αντίθετος σε μια ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων", απάντησε σε ερώτηση που του υπέβαλλε η Ένωση διπλωματικών ανταποκριτών στο Παρίσι.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έριξαν οβίδες πυροβολικού στην πόλη Ντεχίμπα της Τυνησίας στα σύνορα με τη Λιβύη και έχει δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις όπως και η γειτονική πόλη Γέφρεν.

Το ερώτημα του Αλέν Ζιπέ αφορούσε το αίτημα Γάλλου κοινοβουλευτικού αξιωματούχου για την αποστολή στη Λιβύη 200 ως 300 μελών των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας για να βοηθήσουν τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν καλύτερα τα συμμαχικά αεροσκάφη στους στόχους του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Αξέλ Πονιατοφσκί, μέλος του ιδίου πολιτικού κόμματος με τον Ζιπέ, του UMP του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε από το ΝΑΤΟ την αποστολή ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη για να αποφευχθεί να φτάσει σε ένα τέλμα η επιχείρηση στη χώρα αυτή.

Ο Ζιπέ σημείωσε εξάλλου ότι η στρατιωτική κατάσταση στη Λιβύη είναι "δύσκολη" και "συγκεχυμένη" και ότι η Δύση υποτίμησε την ικανότητα του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι να υιοθετεί τακτικές ανταποκρινόμενο στην στρατιωτική επέμβαση της συμμαχίας υπό το ΝΑΤΟ.

"Αγανακτώ ιδιαίτερα για την τύχη που προδιαγράφουν για (τον πληθυσμό) της Μιζουράτα", υπογράμμισε ο Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στην πολιορκημένη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη αυτή της δυτικής Λιβύης. "Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι πάντα ευνοϊκές (...) όμως ένα κανόνι το βλέπεις", προσέθεσε, δείχνοντας να επικρίνει εκ νέου το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεών του.

Οι δηλώσεις αυτές του Ζιπέ έγιναν σχεδόν ταυτοχρόνως με την ανακοίνωση που έκανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ότι η Βρετανία θα αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

Μια ομάδα "έμπειρων στρατιωτικών" θα ενισχύσει τον βρετανικό διπλωματικό πυρήνα που έχει ήδη δημιουργηθεί εκεί, διευκρίνισε το Φόρεϊν Όφις.

Αυτή θα "συμβουλεύει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο για τον τρόπο βελτίωσης των δομών στρατιωτικής οργάνωσης, των επικοινωνιών και της επιμελητειακής υποστήριξης, όπως και για τους καλύτερους τρόπους διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής αρωγής", προσέθεσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αποστολή αυτή "ευθυγραμμίζεται απολύτως με τους όρους της απόφασης 1973 του ΟΗΕ που προβλέπει την προστασία των αμάχων, αλλά αποκλείει οποιαδήποτε δύναμη κατοχής στο λιβυκό έδαφος", επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι στρατιωτικοί αυτοί "δεν θα εμπλακούν στην εκπαίδευση ή τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων" και "δεν θα μετάσχουν στην προετοιμασία ή την εκτέλεση επιχειρήσεων του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου", καταλήγει το βρετανικό υπουργείο.