ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Συνεχίζονται οι εντάσεις και οι ανθρώπινες απώλειες

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2011, 11:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υεμένη: Συνεχίζονται οι εντάσεις και οι ανθρώπινες απώλειες
Facebook Twitter Whatsapp

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένας από τους διαδηλωτές κατά του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν σήμερα στην Υεμένη, καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται στη χώρα της Αραβικής χερσονήσου.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένας από τους διαδηλωτές κατά του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν σήμερα στην Υεμένη, καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται στη χώρα της Αραβικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας ένοπλος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα άνοιξε πυρ κοντά στην κεντρική πλατεία στην πόλη Χουντέιντα εναντίον διαδηλωτών που λάμβαναν μέρος στις μουσουλμανικές προσευχές την αυγή. Ο άνδρας ο οποίος έχασε τη ζωή του περιφρουρούσε το χώρο όπου βρίσκονται οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

"Η νεολαία έκανε την πρωινή προσευχή και οι φρουροί επιθεωρούσαν τα όρια της πλατείας όταν μια μοτοσικλέτα πέρασε από την περιοχή και αυτός που επέβαινε σε αυτή άνοιξε πυρ", δήλωσε ο Άμπντελ Χάφεζ Μοχάμεντ, ένας από τους ανθρώπους της περιφρούρησης.

Στο Άντεν, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από πυρά διαδηλωτών, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Παράλληλα, πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια της διάλυσης από τις αστυνομικές δυνάμεις χθες στη Σαναά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ιατρικών πηγών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συναντήθηκε χθες Τρίτη για πρώτη φορά με θέμα την κατάσταση στην Υεμένη, δεν κατάφερε να καταλήξει σε μία κοινή ανακοίνωση, ενώ κάποιοι διπλωμάτες εξέφρασαν την "ανησυχία" τους για την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται για τρίτο μήνα στη χώρα.

Μία ανακοίνωση για τον Τύπο συντάχθηκε από τη Γερμανία και το Λίβανο, όμως τελικά την μπλόκαρε μία μειοψηφία, δήλωσαν διπλωμάτες.

"Υπήρξε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ακούσαμε ανησυχητικές πληροφορίες για την Υεμένη", δήλωσε στους δημοσιογράφους η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έκαναν μία συζήτηση που άξιζε τον κόπο", πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Από τις αρχές Ιανουαρίου η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια, έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 125 αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Η Ράις πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την υποστήριξή του στην παρέμβαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το οποίο προσπαθεί να βρει μία πολιτική λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Υεμένη.

"Εκφράσαμε την ανησυχία μας σχετικά με την κατάσταση που χειροτερεύει στην Υεμένη και ζητήσαμε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και διάλογος", δήλωσε ο γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιχ, όμως δεν διευκρίνισε αν αυτή είναι η θέση της Γερμανίας ή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου πραγματοποίησαν χθες Τρίτη στο Αμπου Ντάμπι μία συνάντησημε μία αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Υεμένης προκειμένου να βρεθεί μία πολιτική λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.