ΔΙΕΘΝΗ

Συζητούν για σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης Φατάχ-Χαμάς

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2011, 12:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συζητούν για σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης Φατάχ-Χαμάς
Facebook Twitter Whatsapp
Τα αντίπαλα παλαιστινιακά κινήματα Φάταχ και Χαμάς άρχισαν να συζητούν σήμερα στο Κάιρο για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης αποτελούμενης από ανεξάρτητες προσωπικότητες, μετέδωσε η αιγυπτιακή δημόσια τηλεόραση.
Τα αντίπαλα παλαιστινιακά κινήματα Φάταχ και Χαμάς άρχισαν να συζητούν σήμερα στο Κάιρο για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης αποτελούμενης από ανεξάρτητες προσωπικότητες, μετέδωσε η αιγυπτιακή δημόσια τηλεόραση. Οι συζητήσεις άρχισαν το πρωί μέσα σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με την τηλεόραση, η οποία δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Φάταχ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Δυτική Όχθη, και η Χαμάς, η οποία ελέγχει από το 2007 τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν στις αρχές Μαΐου στο Κάιρο μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης αποτελούμενης από ανεξάρτητες προσωπικότητες με στόχο την πραγματοποίηση εκλογών μέσα σε ένα χρόνο, τερματίζοντας περισσότερα από τέσσερα χρόνια διενέξεων ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Η Αίγυπτος διαδραματίζει από καιρό ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο κινημάτων.

Το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA είχε μεταδώσει χθες Κυριακή ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα είναι ο Άζαμ αλ-Άχμαντ και αυτής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς ο Μούσα Άμπου Μαρζούκ, δεύτερος στην ιεραρχία του πολιτικού γραφείου της.

Οι δύο αντιπροσωπείες πρόκειται «να εγκαθιδρύσουν άμεσα τους μηχανισμούς της συμφιλίωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ανεξάρτητων παλαιστινίων», είχε δηλώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο, υψηλόβαθμος αιγύπτιος αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

«Η Αίγυπτος θα βοηθήσει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία», για την επιλογή του αρχηγού της κυβέρνησης και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, είχε προσθέσει.