ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Κίνδυνος για τους συγγενείς των αντιφρονούντων

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2011, 12:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συρία: Κίνδυνος για τους συγγενείς των αντιφρονούντων
Facebook Twitter Whatsapp
Το συριακό καθεστώς, κατά του οποίου πραγματοποιούνται δυναμικές κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες, διώκει πλέον τους συγγενείς πολιτικών αντιφρονούντων και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Το συριακό καθεστώς, κατά του οποίου πραγματοποιούνται δυναμικές κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες, διώκει πλέον τους συγγενείς πολιτικών αντιφρονούντων και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). «Η ηγεσία της Συρίας κάνει λόγο για πόλεμο κατά των τρομοκρατών αλλά αυτό που βλέπουμε επί τόπου είναι ένας πόλεμος κατά των απλών Σύρων -δικηγόρων, υπέρμαχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητών- που ζητούν μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στη χώρα τους», δήλωσε η Σάρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια του Human Rights Watch για τη Μέση Ανατολή.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να έχει επισήμως αρθεί, αλλά η καταστολή εξακολουθεί να είναι ο κανόνας στους δρόμους της Συρίας», τόνισε η οργάνωση για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συνελήφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη διάρκεια μιας αιματηρής καταστολής που προκάλεσε το θάνατο ακόμη τουλάχιστον επτά ανθρώπων χθες, Κυριακή. Ορισμένοι αντιφρονούντες απελευθερώθηκαν επίσης χθες, όπως το στέλεχος της αντιπολίτευσης Ριάντ Σέιφ και η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κατρίν Τάλι.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σε ορισμένες περιπτώσεις κρατούν συγγενείς ή οικείους πολέμιων του καθεστώτος του κόμματος Μπάαθ για να μάθουν που βρίσκονται αυτοί.

Για την Ουίτσον, οι πρακτικές αυτές δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς έχει χρεοκοπήσει ηθικά.