ΔΙΕΘΝΗ

Η Τepco εξετάζει το θέμα καταστροφής των αντιδραστήρων

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2011, 13:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Τepco εξετάζει το θέμα καταστροφής των αντιδραστήρων
Facebook Twitter Whatsapp
Η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως εξετάζει την πιθανότητα οι αντιδραστήρες του εργοστασίου να καταστράφηκαν στο σεισμό της 11ης Μαρτίου πριν από το τσουνάμι που προκάλεσε τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις.
Η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως εξετάζει την πιθανότητα οι αντιδραστήρες του εργοστασίου να καταστράφηκαν στο σεισμό της 11ης Μαρτίου πριν από το τσουνάμι που προκάλεσε τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις. Ιάπωνες αξιωματούχοι υποστήριζαν μέχρι σήμερα πως η τήξη του πυρηνικού καυσίμου στους τρεις αντιδραστήρες προκλήθηκε από την διακοπή της ηλεκτροδότησης των συστημάτων ψύξης, όταν το τσουνάμι έπληξε τις εφεδρικές γεννήτριες.

"Θέλουμε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα από τα 40-50 λεπτά που μεσολάβησαν από τη στιγμή του σεισμού ως το τσουνάμι", τόνισε ο Τζουνίτσι Ματσουμότο, εκπρόσωπος της Tepco.

Το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο πηγή του εργοστασίου μετέδωσε χθες Κυριακή πως ο αντιδραστήρας Νο1 μπορεί να είχε υποστεί δομικές ζημιές από τον σεισμό, με αποτέλεσμα να προκληθεί διαρροή ραδιενέργειας, νωρίτερα από το τσουνάμι.

Η Tepco θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη το χρονοδιάγραμμα σταθεροποίησης των αντιδραστήρων.

Σε άλλη ανακοίνωσή της, η εταιρία επισημαίνει πως η επανεξέταση των δεδομένων από την 11η Μαρτίου, ημέρα της καταστροφής, έδειξε ότι οι ράβδοι καυσίμων στον αντιδραστήρα Νο1 είχαν πλήρως εκτεθεί στην ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία τους ανέβαινε πολύ γρήγορα μόλις πέντε ώρες μετά τον σεισμό.

Το επόμενο πρωί, 16 ώρες αργότερα, στον πρώτο αντιδραστήρα είχε ήδη επέλθει η τήξη των ράβδων ουρανίου, οι οποίες είχαν ήδη πέσει στον πυθμένα του δοχείου πίεσης του αντιδραστήρα, ενός ατσάλινου κυλινδρικού δοχείου που συγκρατεί τις ράβδους στον πυρήνα.

Το ίδιο αναμένεται να προκύψει από την επανεξέταση των στοιχείων από τους αντιδραστήρες Νο 2 και Νο 3.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα και αυστηροί έλεγχοι για το πυρηνικό δυστύχημα για να διαπιστωθεί αν μια άμεση αντίδραση και μια γρηγορότερη επιχείρηση αποσυμπίεσης του ραδιενεργού ατμού θα ήταν δυνατόν να εμποδίσει τις εκρήξεις και την τήξη του ουρανίου.