ΔΙΕΘΝΗ

Στίβεν Χόκινγκ: Ο παράδεισος είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2011, 14:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στίβεν Χόκινγκ: Ο παράδεισος είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται
Facebook Twitter Whatsapp
Ο παράδεισος είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι, αναφέρει ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Guardian.
Ο παράδεισος είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι, αναφέρει ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Guardian. Ο 69χρονος Χόκινγκ αναμενόταν ότι θα πεθάνει μέσα σε λίγα χρόνια από τη στιγμή που διαγνώστηκε ότι πάσχει από μια ασθένεια του νευρομυϊκού συστήματος (πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσο Lou Gehrig) σε ηλικία 21 ετών, αλλά τελικά έγινε ένας από τους διασημότερους επιστήμονες στον κόσμο με το βιβλίο του "Το Χρονικό του Χρόνου" το 1988.

«Ζω με την προοπτική του πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι και να πεθάνω. Έχω τόσο πολλά να κάνω» δηλώνει.

«Θεωρώ τον εγκέφαλο έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν καταρρεύσουν τα εξαρτήματά του. Δεν υπάρχει παράδεισος ή ζωή μετά θάνατον για κατεστραμμένους υπολογιστές. Αυτό είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι» ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για το πως πρέπει να ζούμε απάντησε: «Πρέπει να αναζητούμε την ύψιστη αξία των πράξεών μας».

Ο Χόκινγκ παραχώρησε τη συνέντευξη ενόψει της διάσκεψης της Google Zeitgeist στο Λονδίνο, όπου θα είναι ομιλητής μαζί με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και τον βραβευμένο με Νομπέλ, οικονομολόγο Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί βρισκόμαστε εδώ;» θα επιχειρηματολογήσει ότι μικρές κβαντικές διακυμάνσεις στα πρώτα στάδια του σύμπαντος άνοιξαν τον δρόμο για την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής.

Ο πρώην Λουκασιανός καθηγητής Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μία θέση που στο παρελθόν κατείχε και ο Ισαάκ Νεύτων, έχει παράδοση στα σχόλιά του περί θρησκείας που προκαλούν αντιδράσεις.

Το βιβλίο του το 2010 "Το Μεγάλο Σχέδιο" προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών, ανάμεσά τους και στον ραβίνο Σακς, για την θέση του ότι δεν χρειάζεται μία θεϊκή δύναμη για να εξηγήσει κανείς την δημιουργία του σύμπαντος.