ΔΙΕΘΝΗ

Μυστήριο με τον λίβυο υπουργό Πετρελαίου

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2011, 15:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μυστήριο με τον λίβυο υπουργό Πετρελαίου
Facebook Twitter Whatsapp
Ο λίβυος υπουργός Πετρελαίου Σούκρι Γκάνεμ έφυγε από τη Λιβύη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη γειτονική Τυνησία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή που πρόσκειται στην τυνησιακή κυβέρνηση, με τις απόψεις περί αυτομόλησής του να διίστανται.
Ο λίβυος υπουργός Πετρελαίου Σούκρι Γκάνεμ έφυγε από τη Λιβύη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη γειτονική Τυνησία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή που πρόσκειται στην τυνησιακή κυβέρνηση, με τις απόψεις περί αυτομόλησής του να διίστανται. «Ο Σούκρι Γκάνεμ έφυγε από τη Λιβύη και εισήλθε με ένα αυτοκίνητο στην Τυνησία στις 14 Μαΐου από το μεθοριακό πέρασμα Ρας Ζντιρ», πρόσθεσε αυτή η πηγή.

«Ο Σούκρι Γκάνεμ διαμένει σε ένα ξενοδοχείο στη Ντζέρμπα (τουριστική περιοχή στη νότια Τυνησία) και δεν έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις τυνησιακές αρχές», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Πάντως η κυβέρνηση της Λιβύης διέψευσε σήμερα επισήμως αυτές τις πληροφορίες, δηλώνοντας ότι ο υπουργός Πετρελαίου βρίσκεται σε διπλωματικό ταξίδι.

Ένας αξιωματούχος της λιβυκής κυβέρνησης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο Γάνεμ είναι σε διπλωματική αποστολή, αρνήθηκε όμως να διευκρινίσει σε ποια χώρα και για ποιο λόγο.

Εξάλλου, ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο εκπροσωπεί τους εξεγερμένους, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο Γκάνεμ έχει επικοινωνήσει με τους αντικαθεστωτικούς και είναι πιθανό να βρίσκεται στην Αυστρία.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ Μενιάφι ο Γκάνεμ επιθυμούσε εδώ και εβδομάδες να φύγει από την Τρίπολη, όμως δεν μπορούσε να βρει τρόπο καθώς οι στενοί συνεργάτες του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι παρακολουθούνται στενά έπειτα από μία σειρά αποστασιών.

Ο Γκάνεμ είναι πρόεδρος της κρατικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και υπουργός Πετρελαίου από το 2006. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Λιβύης για τρία χρόνια.