ΔΙΕΘΝΗ

Προσωρινός επικεφαλής για την Αλ Κάιντα

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2011, 09:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προσωρινός επικεφαλής για την Αλ Κάιντα
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Αιγύπτιος Σαΐφ αλ-Αντελ, ανώτατο στέλεχος της αλ Κάιντα ανέλαβε προσωρινά επικεφαλής της οργάνωσης, μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου στο Πακιστάν, μετέδωσε χθες Τρίτη το CNN.
Ο Αιγύπτιος Σαΐφ αλ-Αντελ, ανώτατο στέλεχος της αλ Κάιντα ανέλαβε προσωρινά επικεφαλής της οργάνωσης, μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου στο Πακιστάν, μετέδωσε χθες Τρίτη το CNN. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τον Νόμαν Μπενοτμάν, λίβυο πρώην εξτρεμιστή, ο οποίος αποκήρυξε την ιδεολογία της αλ Κάιντα.

Ο διορισμός του αλ-Αντελ αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα της πακιστανικής εφημερίδας The News, που επικαλείται πηγές από την πόλη Ραβαλπίντι. Ο 50χρονος προσωρινός αρχηγός της αλ Κάιντα ήταν μέλος των ειδικών δυνάμεων της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού ισλαμικού τζιχάντ.

Γνωστός και με το όνομα Μουχάμαντ Ιμπραχίμ Μακάουι, ο αλ Αντελ κατηγορείται για συμμετοχή στις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάμ το 1998.

Σύμφωνα με τον Μπενοτμάν, ο διορισμός αυτός μπορεί να είναι ένα τεστ για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε ένας αρχηγός της αλ Κάιντα που δεν θα προερχόταν από την αραβική χερσόνησο, ιερό τόπο του Ισλάμ.