ΔΙΕΘΝΗ

Νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2011, 13:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν
Facebook Twitter Whatsapp
Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει νέους εγχωρίως παραγόμενους βαλλιστικούς πυραύλους, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.
Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει νέους εγχωρίως παραγόμενους βαλλιστικούς πυραύλους, μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το πρακτορείο, επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, μετέδωσε ότι οι νέοι πύραυλοι θα παρουσιαστούν την 24η Μαΐου, στην επέτειο της απελευθέρωσης της νότιας πόλης-λιμανιού Χοραμσάχρ από τις δυνάμεις του Ιράκ το 1982.

Το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα καταστεί αύταρκες σε ό,τι αφορά την παραγωγή πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους με υψηλή ακρίβεια και δεν μπορούν να αναχαιτιστούν.

Το υπουργείο Άμυνας τον Οκτώβριο φέρεται να παρέδωσε την τρίτη γενιά των πυραύλων Fateh-110 στους Φρουρούς της Επανάστασης και αναμένεται να προβεί σε δοκιμή της τέταρτης γενεάς τους στο κοντινό μέλλον.

Ο Fateh-110 είναι, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένας μικρού βεληνεκούς, βαλλιστικός πύραυλος που μεταφέρεται από οχήματα και διαθέτει προηγμένα συστήματα πλοήγησης και ελέγχου.

Πάντως η κυριότερη ανησυχία των χωρών της Δύσης είναι ο μέσου βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος Shahab-3, ο οποίος διαθέτει βεληνεκές 2.000 χλμ. και θα μπορούσε να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην επικράτεια του Ισραήλ.

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αυτούς για να ανταποδώσει τα πλήγματα σε περίπτωση που το Ισραήλ κάνει πράξη την απειλή του να βομβαρδίσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.