ΔΙΕΘΝΗ

Καλείται η κυβέρνηση της Λιβύης να μην συγκαλύπτει εγκλήματα

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2011, 18:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καλείται η κυβέρνηση της Λιβύης να μην συγκαλύπτει εγκλήματα
Facebook Twitter Whatsapp
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο προειδοποίησε σήμερα τις λιβυκές αρχές ότι θα ξεκινήσει έρευνα ή θα ασκήσει δίωξη εάν συμβάλουν στη συγκάλυψη εγκλημάτων που διαπράττονται στη Λιβύη.
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο προειδοποίησε σήμερα τις λιβυκές αρχές ότι θα ξεκινήσει έρευνα ή θα ασκήσει δίωξη εάν συμβάλουν στη συγκάλυψη εγκλημάτων που διαπράττονται στη Λιβύη. «Ήμασταν πολύ σαφείς: εάν τα μέλη του υπουργείου Εξωτερικών συμμετάσχουν σε συγκάλυψη μπορεί να τους ασκηθούν διώξεις», είπε ο εισαγγελέας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, όπου έχει την έδρα του το ΔΠΔ.

 Το γραφείο του εισαγγελέα με επιστολή του προς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τόσο το υπουργείο όσο και «τις άλλες λιβυκές αρχές» να μην προχωρούν σε "συγκάλυψη" τονίζοντας ότι μια τέτοια πρακτική αποτελεί τμήμα ενός "εγκληματικού σχεδίου" για την καταστολή της εξέγερσης στη χώρα.

 «Το λιβυκό καθεστώς απαγορεύει στους γιατρούς να καταγράφουν τους νεκρούς στα νοσοκομεία κρύβουν τα πτώματα», είπε ο Μορένο-Οκάμπο. «Όταν ένα τζαμί δέχεται επίθεση, καταστρέφεται ολοσχερώς ώστε να σβηστούν τα ίχνη του εγκλήματος», πρόσθεσε.

  Ο εισαγγελέας ζήτησε την Δευτέρα από τους δικαστές του ΔΠΔ να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος του Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ-Ισλάμ και του αρχηγού των υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντάλα Αλ-Σενούσι.

Την προηγούμενη ημέρα ωστόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Καάιμ είχε δηλώσει ότι την χώρα του δεν την αφορούν οι αποφάσεις του ΔΠΔ αφού η Λιβύη δεν έχει επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, δηλαδή την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ.