ΔΙΕΘΝΗ

Eπίσκεψη Φίσερ στη Ρωσία

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2011, 18:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eπίσκεψη Φίσερ στη Ρωσία
Facebook Twitter Whatsapp
Οι διμερείς σχέσεις, η οικονομική συνεργασία, η ενεργειακή ασφάλεια και η τρέχουσα διεθνής επικαιρότητα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και το νέο δήμαρχο Μόσχας Σεργκέι Σομπγιάνιν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος έφτασε το απόγευμα στη ρωσική πρωτεύουσα για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.
Οι διμερείς σχέσεις, η οικονομική συνεργασία, η ενεργειακή ασφάλεια και η τρέχουσα διεθνής επικαιρότητα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και το νέο δήμαρχο Μόσχας Σεργκέι Σομπγιάνιν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος έφτασε το απόγευμα στη ρωσική πρωτεύουσα για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Φίσερ, ο οποίος συνοδεύεται από εκατονταμελή αντιπροσωπεία οικονομικών παραγόντων και υπουργούς της αυστριακής κυβέρνησης, ανταποδίδει την επίσημη επίσκεψη του τότε Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αυστρία τον Μάιο του 2007 και πρόκειται να συμμετάσχει σε δύο οικονομικά φόρουμ, στη Μόσχα και στο Καζάν, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, στην δυτική Ρωσική Ομοσπονδία.

Στο πλαίσιο ανταλλαγής επισκέψεων ανάμεσα σε Αυστρία και Ρωσία σε ανώτατο επίπεδο ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχε επισκεφθεί τη Μόσχα το Νοέμβριο του 2009, το Μάιο του 2007 είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη ο τότε Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία είχαν υπογραφεί πολλές διμερείς εμπορικοοικονομικές συμφωνίες, στη βάση των οποίων δρομολογήθηκαν μεγάλες ρωσικές επενδύσεις στην Αυστρία.

Ο κ. Πούτιν, ως πρωθυπουργός πλέον, είχε και πέρσι τον Απρίλιο συνομιλίες με την αυστριακή ηγεσία στη Βιέννη, όπου είχε βρεθεί ανεπίσημα για να παρακολουθήσει τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Τζούντο, καθώς ο ίδιος είναι επίτιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Τζούντο" και κάτοχος "μαύρης ζώνης".

Η Βιέννη έχει στο παρελθόν διαβεβαιώσει τη Μόσχα πως ο προγραμματιζόμενος αγωγός "Ναμπούκο", στον οποίο πρωταρχικό ρόλο παίζει και ο αυστριακός όμιλος διυλιστηρίων και πετρελαιοειδών OMV, δεν αποτελεί ανταγωνιστικό εγχείρημα απέναντι στους αγωγούς "Northstream" και "Southstream" στους οποίους συμμετέχει η Ρωσία.

Από την πλευρά της η ρωσική πλευρά έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μια συμμετοχή της Αυστρίας στην προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι αλλά και την επιθυμία της για μία συνεργασία με την Αυστρία και στον τομέα των κατασκευαστικών υποδομών, καθώς η Αυστρία διαθέτει εμπειρία στα χειμερινά αθλήματα.

Η τωρινή επίσκεψη του Αυστριακού προέδρου στη Μόσχα θεωρείται ως επιπλέον ενίσχυση του άξονα Ρωσίας-Αυστρίας στη βάση της γεωγραφικής τους θέσης και των παραδοσιακών τους σχέσεων.

Η Βιέννη έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν δύο ιστορικές αμερικανοσοβιετικές Συναντήσεις Κορυφής, εκείνη του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι και του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ, πριν ακριβώς 50 χρόνια, τον Ιούνιο του 1961, και των προέδρων Τζίμι Κάρτερ και Λέονιντ Μπρέζνιεφ τον Ιούνιο του 1979.

Η αυστριακή πρωτεύουσα ήταν πάντοτε η πρώτη επιλογή ως πόλη, στις προτιμήσεις της Μόσχας, για την πραγματοποίηση διεθνών συναντήσεων και επαφών, ειδικότερα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.