ΔΙΕΘΝΗ

Δεν αναγνωρίστηκε ο Χοντορκόφσκι ως «κρατούμενος συνείδησης»

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2011, 16:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δεν αναγνωρίστηκε ο Χοντορκόφσκι ως «κρατούμενος συνείδησης»
Facebook Twitter Whatsapp
Η Διεθνής Αμνηστία εξηγεί σε επιστολή της προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον φυλακισμένο πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ως «κρατούμενο συνείδησης».
Η Διεθνής Αμνηστία εξηγεί σε επιστολή της προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον φυλακισμένο πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ως «κρατούμενο συνείδησης». Σαράντα πέντε προσωπικότητες από τη Ρωσία απευθύνθηκαν τον Μάρτιο στην οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητώντας της να αναγνωρίσει τον Χοντορκόφσκι και τον συνεργάτη του Πλάτον Λεμπέντεφ, που βρίσκονται στη φυλακή από το 2003 και τον Δεκέμβριο η ποινή τους παρατάθηκε ως το 2017, ως κρατούμενους συνείδησης.

 Στην απαντητική του επιστολή του ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας εξηγεί για ποιο λόγο η οργάνωση, αν και καταγγέλλει «πολιτικά κίνητρα» της σύλληψης και της φυλάκισης των δύο ανδρών, δεν μπορεί να τους αναγνωρίσει ως κρατούμενους συνείδησης.

 Δικαιολογεί τη «δύσκολη» αυτή απόφαση εξαιτίας των οικονομικών αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν ο Χοντορκόφσκι και ο Λεμπέντεφ στη διάρκεια της πρώτης τους δίκης το 2005.