ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Ο Ιβάιλο Μοσκόφσκι νέος υπουργός Μεταφορών

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2011, 16:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βουλγαρία: Ο Ιβάιλο Μοσκόφσκι νέος υπουργός Μεταφορών
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Ιβάιλο Μοσκόφσκι είναι ο νέος υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας.
Ο Ιβάιλο Μοσκόφσκι είναι ο νέος υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας. Ο Μοσκόφσκι εκτελούσε μέχρι σήμερα καθήκοντα υφυπουργού, με αρμοδιότητες διαχείρισης του ευρωπαϊκού προγράμματος "Μεταφορές".

Η βουλή ενέκρινε το διορισμό του Μοσκόφσκι με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος GERB και της συμμαχικής, εθνικιστικής παράταξης "Ατάκα".

Ο Μοσκόφσκι αντικαθιστά στη θέση αυτή τον Αλεξάντερ Τσβετκόφ, ο οποίος παραιτήθηκε για "προσωπικούς λόγους", σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Υπουργείου Μεταφορών.

Στην ουσία, τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι, όπως άφησε να εννοηθεί στη σημερινή, τηλεφωνική συνέντευξή του στο κανάλι ΒΝΤ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, "απλά επέλεξε το καλύτερο στέλεχος για το αξίωμα του υπουργού των Μεταφορών".

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την υποψηφιότητα του κ. Μοσκόφσκι, αφήνοντας αιχμές για διαμάχη μεταξύ διάφορων "λόμπυ" στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του κοινοβουλίου ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Πέταρ Μουταφτσίεφ.

Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε ενώπιον του νομοθετικού σώματος, για επιτάχυνση της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την υποδομή των μεταφορών και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, στην κατεύθυνση της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων των κρατικών σιδηροδρόμων.

Ο νέος υπουργός Μεταφορών γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1972, στην πόλη Πλέβεν (Πλέβνα), στη βόρεια Βουλγαρία. Ολοκλήρωσε την ανώτερη μόρφωση του σε οικονομικό ΑΕΙ στην πόλη Σβιστόφ και το διδακτορικό του στη δημοσιονομική πολιτική, στο οικονομικό πανεπιστήμιο στη Σόφια, ενώ εργάστηκε και ως διαχειριστής διάφορων επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προτού διοριστεί υφυπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του GERBB, το 2009.

Σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, ο πρωθυπουργός κ. Μπορίσοφ αναφέρθηκε, εξάλλου, και στις αιτίες για την απομάκρυνση του αρμόδιου για τον ενεργειακό τομέα υφυπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Μάριι Κόσεφ, "τον οποίο ποτέ δεν μπόρεσα να βρω στην θέση εργασίας του, επειδή τη μια ήταν σε διάσκεψη στην Κούβα, την άλλη είχε πάει για συνέδριο στο Κουβέιτ και ούτω καθεξής", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο διορισμός του μέχρι σήμερα αντιπροέδρου της αρμόδιας διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, Ντελιάν Ντόμπρεφ, στη θέση του υφυπουργού Ενέργειας στοχεύει στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο στρατηγικό τομέα της ενέργειας, διευκρίνισε ο κ. Μπορίσοφ.

"Δυο χρόνια τώρα δεν έχουμε πραγματικό έργο στη διαφοροποίηση των συνδέσεων (του δικτύου μεταφοράς) αερίου. […] Μόλις τώρα ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη σύνδεση αερίου με την Ελλάδα. Ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα για τη σύνδεση μας με την Τουρκία, ούτε με τη Ρουμανία", πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

Σημείωσε δε ότι θα προβεί σε παρατηρήσεις προς τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη σε Τσεχία και Πολωνία, "να πιάνει δουλειά, αλλιώς…".

"Δεν πρόκειται εγώ να απαντώ κάθε μέρα για έργο, που δεν έγινε, αφού υπάρχουν υπουργοί και υφυπουργοί. Είτε θα κάνουν έργο, είτε οι αλλαγές θα συνεχιστούν", υπογράμμισε.