ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΥΠΕΞ του Κόλπου για την κρίση στην Υεμένη

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2011, 17:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνάντηση ΥΠΕΞ του Κόλπου για την κρίση στην Υεμένη
Facebook Twitter Whatsapp
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν πρότεινε να επεκταθούν οι στρατιωτικές βάσεις μέσα στο μπλοκ των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), οι οποίες βοήθησαν τη Μανάμα να καταστείλει τις διαδηλώσεις κυρίως σιιτών που ξέσπασαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν πρότεινε να επεκταθούν οι στρατιωτικές βάσεις μέσα στο μπλοκ των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), οι οποίες βοήθησαν τη Μανάμα να καταστείλει τις διαδηλώσεις κυρίως σιιτών που ξέσπασαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Ο σεΐχης Χάλιντ αλ Χαλίφα δήλωσε χθες Τετάρτη σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή PBS Newshour ότι οι ανησυχίες σχετικά με πιθανή ανάμειξη του Ιράν στα εσωτερικά των χωρών μελών του Συμβουλίου μπορεί να οδηγήσουν το GCC να αναδιοργανώσει τη στρατιωτική του παρουσία στον Κόλπο.

Η αντιπολίτευση ήλπιζε ότι τα στρατεύματα του GCC θα αποσύρονταν από το Μπαχρέιν την 1η Ιουνίου, μόλις δηλαδή αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε τον Μάρτιο.

«Οποιαδήποτε απειλή που ενδέχεται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε χώρα χωρίς αμφιβολία θα επηρεάσει τους γείτονές της. Η Σαουδική Αραβία είναι μόλις 28 χιλιόμετρα μακριά από εδώ. Ερευνούμε την πιθανότητα να επεκταθεί η (στρατιωτική) δύναμη του GCC, να αποκτήσει βάσεις παντού, σε όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου», δήλωσε ο αλ Χαλίφα στην εκπομπή.

«Οπότε το αν θα μείνουν, ή θα φύγουν, ή θα αναδιοργανωθούν είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η σουνιτική δυναστεία που κυβερνά εδώ και χρόνια το Μπαχρέιν κήρυξε τον Μάρτιο τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε τη συνδρομή του στρατού του Συμβουλίου για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωναν κυρίως σιίτες ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Το σιιτικό Ιράν έχει καταδικάσει αρκετές φορές την παρουσία του στρατού του Συμβουλίου στο Μπαχρέιν. Ο σεΐχης αλ Χαλίφα δήλωσε ότι η χώρα του δέχεται «καθημερινό καταιγισμό» δηλώσεων από το Ιράν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο βασίλειο.

«Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν εδώ άνθρωποι που συμμερίζονται την άποψή τους», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι δεν συντάσσονται όλοι οι σιίτες με το Ιράν.

Εξάλλου σήμερα ένα στρατοδικείο του Μπαχρέιν καταδίκασε εννέα σιίτες σε 20 χρόνια κάθειρξη για την απαγωγή ενός αστυνομικού. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και ένας διακεκριμένος πνευματικός και ακτιβιστής.

    Διεθνείς και τοπικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για την βιαιότητα με την οποία καταστέλλει τις κινητοποιήσεις με σημεία ελέγχου σε όλη τη Μανάμα. Εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους σιίτες ακτιβιστές και πολιτικοί, έχουν συλληφθεί.

Τουλάχιστον 13 διαδηλωτές, σιίτες οι περισσότεροι, και τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ενώ τουλάχιστον 4 άνθρωποι πέθαναν όσο βρίσκονταν υπό κράτηση.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί και εκατοντάδες ακόμη, κυρίως σιίτες, έχουν απολυθεί από τη δουλειά τους.