ΔΙΕΘΝΗ

Θαπατέρο: Δίκαιη η αγανάκτιση των νέων

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2011, 19:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θαπατέρο: Δίκαιη η αγανάκτιση των νέων
Facebook Twitter Whatsapp
Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο τόνισε σήμερα πως «βλέπει δίκαιους λόγους» στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχουν ξεκινήσει νεολαιΐστικα κινήματα κατά της ανεργίας και του πολιτικού συστήματος και έχει κατακλύσει από ημερών το κέντρο της Μαδρίτης και άλλες μεγάλες ισπανικές πόλεις.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο τόνισε σήμερα πως «βλέπει δίκαιους λόγους» στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχουν ξεκινήσει νεολαιΐστικα κινήματα κατά της ανεργίας και του πολιτικού συστήματος και έχει κατακλύσει από ημερών το κέντρο της Μαδρίτης και άλλες μεγάλες ισπανικές πόλεις. «Οφείλουμε να τους αφουγκρασθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε διότι υπάρχουν δίκαιοι λόγοι για να εκφρασθούν αυτή η δυσαρέσκεια και η κριτική», τόνισε σήμερα ο Θαπατέρο, στις πρώτες του δηλώσεις για το αυθόρμητο κίνημα, που καθημερινά διογκώνεται.

«Εξ αφορμής αυτού θα πρέπει να ενισχυθούμε, να βελτιωθούμε. Τα κόμματα τα ίδια πρέπει να βελτιωθούν; Βεβαίως και ναι», τόνισε επίσης ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

Μία από τις διεκδικήσεις των κινημάτων διαμαρτυρίας είναι και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το οποίο ευνοεί την αλληλοδιαδοχή των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, το Σοσιαλιστικό (PSOE) και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ).

Χιλιάδες διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, συρρέουν από το πρωί στους δρόμους των ισπανικών πόλεων, ελπίζοντας πως η φωνή τους θα ακουστεί ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στη χώρα, την Κυριακή, στις οποίες οι Σοσιαλιστές προβλέπεται πως θα υποστούν πανωλεθρία.

Από την Τρίτη, μέρα και νύκτα, χιλιάδες νέοι παραμένουν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, όπου έχει στηθεί ένας πραγματικός καταυλισμός.

Οι διαδηλωτές προβάλλουν μία πλειάδα από διεκδικήσεις, συχνά ασαφείς, ή αδιαμόρφωτες, στην πλειονότητά τους όμως καταπέλτες ενάντια στο πολιτικό σύστημα, την διαφθορά, και με συγκλίνουσα την απαίτηση για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη σε μία χώρα όπου το ποσοστό της ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο πρωτοφανές 21,19%.