ΔΙΕΘΝΗ

Απορρίπτει το Ισραήλ την πρόταση Ομπάμα

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2011, 22:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Απορρίπτει το Ισραήλ την πρόταση Ομπάμα
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε απόψε κάθε πιθανότητα «αναδίπλωσης» στα «ανυπεράσπιστα» σύνορα του 1967, απαντώντας στην έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται στα σύνορα αυτά.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε απόψε κάθε πιθανότητα «αναδίπλωσης» στα «ανυπεράσπιστα» σύνορα του 1967, απαντώντας στην έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται στα σύνορα αυτά. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου τόνισε ότι «η βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να επέλθει σε βάρος της ύπαρξης του Ισραήλ».

«Για αυτό ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένει να ακούσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να επαναβεβαιώνει τις δεσμεύεις που έκαναν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ το 2004», προστίθεται στο κείμενο, που παραπέμπει σε μια παλαιότερη επιστολή από την Ουάσινγκτον στην οποία οι ΗΠΑ άφηναν να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει τους μεγάλους οικισμούς του στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

Ο Νετανιάχου τόνισε τέλος ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους είναι «απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ».