ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου στον απόηχο της πρότασης για το Παλαιστινιακό

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2011, 11:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου στον απόηχο της πρότασης για το Παλαιστινιακό
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, o oποίος μεταβαίνει στον Λευκό Οίκο, απέρριψε τη θέση που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, ενώ οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν επιφυλακτικά.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, o oποίος μεταβαίνει στον Λευκό Οίκο, απέρριψε τη θέση που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, ενώ οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν επιφυλακτικά. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε την πιθανότητα αναδίπλωσης στις γραμμές του 1967, αποφεύγοντας ωστόσο μία κατά μέτωπον σύγκρουση με τον αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ «να δώσει στην ειρηνευτική διαδικασία την ευκαιρία που αξίζει» και συγκάλεσε για σήμερα την παλαιστινιακή ηγεσία σε επείγουσα συνεδρίαση.

Στη χθεσινή του ομιλία για τη Μέση Ανατολή, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράσθηκε για πρώτη φορά υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση το συνοριακό καθεστώς του Ιουνίου 1967, το οποίο δηλαδή θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να χαραχθούν στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές (εδαφών) επί των οποίων θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ώστε να υπάρξουν ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα για τα δύο κράτη», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επαναδιατυπώσει τις δεσμεύσεις του 2004, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ δεν θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί στις συνοριακές γραμμές του 1967, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η δέσμευση αυτή είχε την υποστήριξη και των δύο σωμάτων του Κονγκρέσου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόταν στην επιστολή του τότε αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε την επιστροφή του Ισραήλ στις γραμμές της ανακωχής πριν από τον Ιούνιο του 1967, γεγονός που θα σήμαινε την ισραηλινή αποχώρηση από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτηθείσα Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «μεγάλα κέντρα ισραηλινού πληθυσμού στην Ιουδαία-Σαμάρεια» να βρεθούν από την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο Νετανιάχου απογοητεύθηκε επίσης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, από τις θέσεις που διατύπωσε ο αμερικανός πρόεδρος επί μιας σειράς θεμάτων, καθώς και από το γεγονός ότι δεν έλαβε τη θέση που θέλει το Ισραήλ για το θέμα των παλαιστινίων προσφύγων, αποκλείοντας την επιστροφή τους στο Ισραήλ.

Ισραηλινός αξιωματούχος υποβάθμισε τη σημασία των διαφορών ανάμεσα στους δύο ηγέτες, επισημαίνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι είναι αντίθετος με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο χωρίς την ύπαρξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ο εκπρόσωπος του Μαμχούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την άρνηση του Ισραήλ να επιστρέψει στο προ του 1967 συνοριακό καθεστώς πλήγμα στις προσπάθειες του Ομπάμα και απόρριψη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την άδεια της επιτροπής σχεδιασμού του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών για την οικοδόμηση 1.520 νέων οικοδομών σε δύο εβραϊκούς οικισμούς της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες «για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του αραβικού έθνους».

Ο Αμπού Ζούχρι απέρριψε τις εκκλήσεις του αμερικανού προέδρου για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αναγνώριση του Ισραήλ.

Επιδοκιμασία προς την πρόταση Ομπάμα

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα. «Υποστηρίζω ιδιαίτερα το σαφές μήνυμα σύμφωνα με το οποίο τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να βασισθούν στις γραμμές του 1967 με εδαφικές ανταλλαγές αμοιβαίας αποδοχής», δήλωσε ο Χέιγκ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαιρέτισε σήμερα το σαφές και αποφασιστικό μήνυμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους βασισμένου στα σύνορα του 1967. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τάχθηκε κατά τόσο σαφή και αποφασιστικό τρόπο υπέρ της συνολικής και δίκαιης λύσης των δυο κρατών», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Την έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε και η Ιορδανία και εξέφρασε την ελπίδα η ομιλία του αμερικανού προέδρου να οδηγήσει στην απευθείας επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

«Η Ιορδανία χαιρετίζει την ομιλία του αμερικανού προέδρου, ο οποίος αναφέρεται για πρώτη φορά και τόσο σαφώς σε πολιτική ομιλία του, στο όραμά του για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους βασισμένου στα σύνορα του Ιουνίου του 1967», δήλωσε σήμερα ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Ζαουαντέχ, σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Ο ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ έγινε δεκτός την Τρίτη στην Ουάσινγκτον από τον Ομπάμα, ο οποίος επεσήμανε ότι ο διάλογος ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους είναι «πιο σημαντικός από ποτέ» παρά την αναταραχή στη Μέση Ανατολή.