ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Πυρά κατά των διαδηλωτών

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2011, 14:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συρία: Πυρά κατά των διαδηλωτών
Facebook Twitter Whatsapp
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν τα πλήθη που έχουν συγκεντρωθεί σε τουλάχιστον δύο διαδηλώσεις στην πόλη Χομς, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής, την ώρα που σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει σήμερα κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν τα πλήθη που έχουν συγκεντρωθεί σε τουλάχιστον δύο διαδηλώσεις στην πόλη Χομς, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής, την ώρα που σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει σήμερα κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της. Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι στην παραθαλάσσια πόλη Μπανιάς, στην οποία είχε εισβάλει νωρίτερα αυτό το μήνα ο στρατός, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη σε όγκο διαδήλωση από τότε που ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης πριν από εννέα εβδομάδες.

Στα περίχωρα του Χαλέπι, που βρίσκεται στη βόρεια Συρία και κατοικείται κυρίως από Κούρδους, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φώναζαν "όχι στη βία, ναι στο διάλογο" και "δεν είμαστε ούτε ισλαμιστές, ούτε σαλαφιστές, θέλουμε ελευθερία", όπως δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραντίφ Μουστάφα, επικεφαλής μίας κουρδικής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Κανείς δεν ζητά την πτώση του καθεστώτος", πρόσθεσε, την ώρα που ακούγονταν το σύνθημα "αζάντι, αζάντι" (ελευθερία στα Κουρδικά).

Χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις στη Μπανιάς, την Καμισλί, τη Χομς, αλλά και τη Δαμασκό, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές, αψηφώντας την έντονη παρουσία του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν παραταχθεί στους δρόμους σε μία προσπάθεια να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.