ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη επιδοκιμάζει την πρόταση Oμπάμα για το Παλαιστινιακό

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2011, 14:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Ευρώπη επιδοκιμάζει την πρόταση Oμπάμα για το Παλαιστινιακό
Facebook Twitter Whatsapp
Θετική ήταν η αντίδραση των Ευρωπαίων στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Θετική ήταν η αντίδραση των Ευρωπαίων στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε θερμά σήμερα, δια στόματος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 και δήλωσε ότι αυτό προϋποθέτει «ένα ισραηλινό κράτος του οποίου οι ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας έχουν καλυφθεί και υπάρχει συμφωνία για τα θέματα της Ιερουσαλήμ και των προσφύγων».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε «ένα πολύ σημαντικό μήνυμα» για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία υπενθύμισε ότι το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά την σύνοδο της Ομάδας των 8 την επόμενη εβδομάδα στη Ντοβίλ, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον αμερικανό πρόεδρο «οι οποίος είπε ότι τα θέματα της ασφάλειας και των συνόρων πρέπει να διευθετηθούν κατά προτεραιότητα».

Δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με τον Μπαράκ Ομπάμα ως προς το ότι «ούτε η συνέχιση της πολιτικής του εποικισμού, ούτε οι μονομερείς αναγνωρίσεις του παλαιστινιακού κράτους συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης στην κρίση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για το «απερίφραστο» μήνυμα του αμερικανού προέδρου και δήλωσε ότι πλέον η αμερικανική θέση είναι αντίστοιχη με την θέση της Ευρώπης για το θέμα.

«Ήταν απερίφραστο και αυτό είναι πολύ καλό. Πρόκειται για μία προϋπόθεση της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Καρλ Μπιλτ, σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

«Σημαίνει ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν πλέον με μία φωνή σε ό,τι αφορά αυτό το σημαντικό θέμα», πρόσθεσε ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών.