ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Μετανάστες-σκλάβοι με GPS σε κολάρο!

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2011, 15:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιταλία: Μετανάστες-σκλάβοι με GPS σε κολάρο!
Facebook Twitter Whatsapp
H οικονομική αστυνομία της βόρειας Ιταλίας (Guardia di Finanza) ανακάλυψε αδήλωτες οικονομικές δραστηριότητες ινδών μεταναστών που είχαν προχωρήσει σε πρωτοφανή εκμετάλλευση της "μαύρης" εργασίας, γνωστή ως επιχείρηση "Ghost Interprises", αναφέρει ο ιταλικός τύπος.
H οικονομική αστυνομία της βόρειας Ιταλίας (Guardia di Finanza) ανακάλυψε αδήλωτες οικονομικές δραστηριότητες ινδών μεταναστών που είχαν προχωρήσει σε πρωτοφανή εκμετάλλευση της "μαύρης" εργασίας, γνωστή ως επιχείρηση "Ghost Interprises", αναφέρει ο ιταλικός τύπος. Ινδοί και πακιστανοί λαθρομετανάστες αναγκάζονταν από ομοεθνείς τους να δουλεύουν 10-12 ώρες την ημέρα μοιράζοντας φέιγ βολάν πόρτα-πόρτα. Η εβδομαδιαία τους αμοιβή δεν ξεπερνούσε τα εκατόν πενήντα ευρώ. Το στοιχείο όμως που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση και θεωρήθηκε πρωτοφανές από πολλούς σχολιαστές είναι ότι οι σύγχρονοι αυτοί είλωτες, για να μπορέσουν να δουλέψουν, έπρεπε να φορούν ένα κολάρο που περιείχε συσκευή γεωγραφικού εντοπισμού θέσης μέσω του συστήματος GPS: με αυτά, οι δουλέμποροι ήταν σε θέση να ελέγχουν διαρκώς, μέσω δορυφόρου, πού βρίσκονταν και προς ποια κατεύθυνση μετακινούνταν οι εργάτες-σκλάβοι.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα αυτή για τους εκμεταλλευτές ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα: σύμφωνα με υπολογισμούς της οικονομικής αστυνομίας της πόλης Βιτσέντσα, ο συνολικός τζίρος από τα συμβόλαια για την διανομή φέιγ βολάν, ξεπερνούσε τα 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο με το οποίο επέλεξε να αναφερθεί στην όλη υπόθεση η εφημερίδα Corriere della Sera: «Συναντάμε κάθε μέρα νεαρούς αφρικανούς που γεμίζουν τα γραμματοκιβώτιά μας με διαφημιστικό υλικό. Το δεχόμαστε και σκεπτόμαστε ότι κατάφεραν, τουλάχιστον, να βρουν μια δουλειά. Νιώθουμε σχεδόν ευτυχείς, όταν τους βλέπουμε με τα ποδήλατα και τα καπελάκια τους. Δεν είχαμε σκεφθεί ποτέ, όμως, ότι κάτω από τα καπελάκια αυτά, μπορεί να κρύβεται μια συσκευή εντοπισμού μέσω GPS, ένα τεχνολογικό λουρί τελευταίας γενιάς».