ΔΙΕΘΝΗ

Εκατό φορές πάνω από το κανονικό το ραδιενεργό νερό στην Ιαπωνικές ακτές

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2011, 11:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εκατό φορές πάνω από το κανονικό το ραδιενεργό νερό στην Ιαπωνικές ακτές
Facebook Twitter Whatsapp
Η διαρροή νερού από έναν κατεστραμμένο από το τσουνάμι πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας νωρίτερα αυτό το μήνα είχε ως αποτέλεσμα ραδιενεργό υλικό εκατό φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο να χυθεί στη θάλασσα, δήλωσε σήμερα η εταιρία που διαχειρίζεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power Co.
Η διαρροή νερού από έναν κατεστραμμένο από το τσουνάμι πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας νωρίτερα αυτό το μήνα είχε ως αποτέλεσμα ραδιενεργό υλικό εκατό φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο να χυθεί στη θάλασσα, δήλωσε σήμερα η εταιρία που διαχειρίζεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power Co. H TEPCO δήλωσε πως η διαρροή που ανακαλύφθηκε στις 11 Μαΐου σε μια αποθηκευτική τάφρο έξω από τον αντιδραστήρα αριθμός 3 του Φουκουσίμα Νταϊίτσι είχε αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης ημέρας και διήρκεσε για 41 ώρες, απελευθερώνοντας 250 κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού στη θάλασσα.

Ως αποτέλεσμα διέρρευσε ραδιενεργό υλικό που εκτιμάται στα 20 τεραμπεκερέλ, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου.

Αφότου ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης του σταθμού, η TEPCO χύνει νερό και θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες προκειμένου να εμποδίσει μία καταστροφική τήξη.

Η εταιρία αγωνίζεται να βρει τρόπους να αποθηκεύσει το μολυσμένο νερό, ένα μέρος του οποίου διέρρευσε στον ωκεανό και αύξησε τις ανησυχίες από γειτονικές χώρες.

Τον Απρίλιο, ο αντιδραστήρας αριθμός 2 του σταθμού παρουσίασε παρόμοιες διαρροές, τις οποίες η εταιρία κατάφερε να σφραγίσει με υγρό γυαλί και άλλες ουσίες. Στη συνέχεια η TEPCO απελευθέρωσε σκόπιμα χαμηλού επιπέδου ραδιενεργό νερό στη θάλασσα αφού εξάντλησε την αποθηκευτική ικανότητά της για υψηλά μολυσμένο νερό.

Η πιο πρόσφατη μελέτη για τη διαρροή του Απριλίου από τον αντιδραστήρα αριθμός 2 έδειξε πως περιελάμβανε ένα σύνολο 4.700 τεραμπεκερέλ ραδιενεργού υλικού σε 500 κυβικά μέτρα νερού.

Η εταιρία ανέφερε τα νέα αυτά ευρήματα στην κυβερνητική επιτροπή ασφαλείας αργά την Παρασκευή (χθες).