ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: Πυρά του ΟΑΣΕ για την στάση του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2011, 15:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αλβανία: Πυρά του ΟΑΣΕ για την στάση του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές
Facebook Twitter Whatsapp
Σκληρή κριτική για τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων των δημοτικών εκλογών στις 8 Μαΐου στην Αλβανία, ασκεί η αποστολή παρατηρητών ΟΑΣΕ σε πόρισμα της.
Σκληρή κριτική για τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων των δημοτικών εκλογών στις 8 Μαΐου στην Αλβανία, ασκεί η αποστολή παρατηρητών ΟΑΣΕ σε πόρισμα της. Στο πόρισμα φωτογραφίζεται αρνητικά η στάση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αλλά και οι πιέσεις προς αυτή από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, να προχωρήσει στην αξιολόγηση και επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων, που βρέθηκαν σε λάθος κάλπη, ενώ νικητής σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ανεδείχθη ο Έντι Ράμα με 10 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλο του Λουλζίμ Μπάσα.

Η σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει πως «κατέστη σαφές ότι η αναμέτρηση για τον δήμο Τιράνων θα καθοριζόταν με μικρή διαφορά και όλη η προσοχή επικεντρώθηκε στα κέντρα καταμέτρησης στα Τίρανα …στο τέλος της καταμέτρησης στις 14 Μαϊου, το προκαταρκτικό ανεπίσημο αποτέλεσμα που θα έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδειχνε τον Έντι Ράμα να έχει προβάδισμα 10 ψήφων (124,623 ψήφοι ο Ράμα και 124,613 ψήφοι ο Μπάσα).

Ακολούθως, αναφέρεται στην έκθεση ότι «αμέσως μετά, αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα τους ο Σαλί Μπερίσα, ζήτησαν να αξιολογηθούν και να καταμετρηθούν και ψήφοι που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπη».

Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι στις 18 Μαϊου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή άρχισε να ανοίγει τις κάλπες για επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων, που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπες, όμως το νομικό πλαίσιο για το άνοιγμα παραμένει ασαφές».

Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι «τα μέλη των επιτροπών καταμέτρησης είχαν σαφείς οδηγίες να θεωρούν άκυρο κάθε ψηφοδέλτιο, που είχε ριχτεί σε λάθος κάλπη, και αυτή η οδηγία τηρήθηκε μέχρι τη λήξη καταμέτρησης ψήφων για δήμαρχο Τιράνων στις 14 Μαίου».

«Στις 17 Μαϊου, τρεις μέρες μετά τη λήξη διαδικασίας καταμέτρησης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής πρότεινε να ληφθεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα ψηφοδέλτια που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη να αξιολογηθούν και να καταμετρηθούν από την ίδια την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΑΣΕ.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι, μέσω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, προσπαθεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών υπέρ του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Μπάσα.