ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Εκλογές στη σκιά μαζικών διαδηλώσεων

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2011, 09:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ισπανία: Εκλογές στη σκιά μαζικών διαδηλώσεων
Facebook Twitter Whatsapp
Οι Ισπανοί ψηφίζουν για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται να τιμωρήσουν τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές σε μια στιγμή που ένα πρωτόγνωρο κίνημα κοινωνικής εξέγερσης κατά της ανεργίας συγκλονίζει τη χώρα.
Οι Ισπανοί ψηφίζουν για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται να τιμωρήσουν τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές σε μια στιγμή που ένα πρωτόγνωρο κίνημα κοινωνικής εξέγερσης κατά της ανεργίας συγκλονίζει τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν και πάλι χθες βράδυ δρόμους και πλατείες σε ολόκληρη την Ισπανία.

Στη Μαδρίτη, ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε στην Πουέρτα ντελ Σολ όπου ο καταυλισμός από λινάτσες και τέντες των "αγανακτισμένων" νέων έχει γίνει η καρδιά της αμφισβήτησης.

Σε αυτό το ταραγμένο πλαίσιο, δέκα μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου, όλες οι πόλεις της Ισπανίας εκλέγουν τα δημοτικά συμβούλιά τους και 13 από τις 17 αυτόνομες περιοχές τα κοινοβούλιά τους. Η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων, η Γαλικία και η Ανδαλουσία ψηφίζουν σε άλλες ημερομηνίες.

Τριάντα τέσσερα εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 8.116 δημάρχους, περισσότερους από 68.400 δημοτικούς συμβούλους και 824 περιφερειακούς βουλευτές.

Η ανακοίνωση, στις 2 Απριλίου, του επικεφαλής της κυβέρνησης, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία το 2012 φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να ανακόψει την πτώση της δημοτικότητας των Σοσιαλιστών.

Από αύριο, δεν θα μπορούν πλέον να ελέγχουν παρά μία από τις 17 ισπανικές περιοχές, την Ανδαλουσία, και αναμένεται να χάσουν τα ιστορικά προπύργιά τους, όπως την περιοχή της Καστίλης-Λα Μάντσα και της Εστρεμαδούρας.

Η Βαρκελώνη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, την οποία ελέγχουν εδώ και 32 χρόνια οι Σοσιαλιστές, αναμένεται να πέσει στα χέρια των εθνικιστών συντηρητικών της CiU και η Σεβίλη, τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, να κερδηθεί από το PP, ενώ η Μαδρίτη και η Βαλένθια αναμένεται να παραμείνουν στη δεξιά.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε το 2008, η ανεργία βρίσκεται στο 21,3% και μεταξύ των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%.

Αναλυτές πάντως αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι κινητοποιήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα ή αυτό των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου του 2012, όταν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα προσβλέπει στην επάνοδό του στην εξουσία. Επισημαίνουν επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας --της τέταρτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας-- δε θα αλλάξει πολιτική καθώς αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονες πιέσεις από τις αγορές.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9:00 και θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (10:00 και 21:00 αντίστοιχα, ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).