ΔΙΕΘΝΗ

Σύννεφα εμφυλίου μαζεύονται πάνω από την Υεμένη

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2011, 12:38 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σύννεφα εμφυλίου μαζεύονται πάνω από την Υεμένη
Facebook Twitter Whatsapp
Οπαδοί του προέδρου της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, απέκλεισαν τις κύριες οδικές αρτηρίες της Σαναά σήμερα το πρωί, ενώ ο αρχηγός του κράτους άφησε να πλανάται η αμφιβολία για το εάν θα υπογράψει μια συμφωνία μετάβασης.
Οπαδοί του προέδρου της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, απέκλεισαν τις κύριες οδικές αρτηρίες της Σαναά σήμερα το πρωί, ενώ ο αρχηγός του κράτους άφησε να πλανάται η αμφιβολία για το εάν θα υπογράψει μια συμφωνία μετάβασης. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου, οπαδοί του αρχηγού του κράτους απέκλεισαν κυρίως το δρόμο από το αεροδρόμιο και όλες τις εξόδους που οδηγούν στο προεδρικό μέγαρο, όπου αναμένεται κανονικά να πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της συμφωνίας από τον Σάλεχ.

Άνδρες που ανέμιζαν πορτρέτα του αρχηγού του κράτους απέκλεισαν επίσης με στοίβες από πέτρες το δρόμο που οδηγεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της Σαναά, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης.

Το κλείσιμο των δρόμων γίνεται ενώ ο πρόεδρος Σάλεχ απαίτησε όπως η αντιπολίτευση υπογράψει μαζί του τη συμφωνία για τη μετάβαση στην Υεμένη, θέτοντας έτσι ένα νέο εμπόδιο μπροστά στο σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο οφείλει επί της αρχής να μονογράψει σήμερα.

 Η αντιπολίτευση υπέγραψε χθες βράδυ τη συμφωνία, την οποία επεξεργάστηκαν οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, στην παρουσία απεσταλμένου των χωρών αυτών και πολλών πρεβευτών που είναι διαπιστευμένοι στη Σαναά.

 Η υπογραφή της συμφωνίας έχει ήδη ανακοινωθεί και στη συνέχεια μετατεθεί πολλές φορές, ενώ η Υεμένη συγκλονίζεται από τον Ιανουάριο από ένα κίνημα λαϊκής αμφισβήτησης του καθεστώτος του Σάλεχ, ο οποίος κατηγορείται για νεποτισμό και διαφθορά. Η εξέγερση κόστισε τη ζωή 180 ανθρώπων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

 "Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας θα πρέπει να γίνει στο προεδρικό μέγαρο στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών κομμάτων", ανέφερε ένα ανακοινωθέν του προεδρικού κόμματος, Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο (CPG), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA.

"Η υπογραφή κεκλεισμένων των θυρών δεν μπορεί να αναγνωριστεί, αντανακλά τις κακές προθέσεις όσον αφορά την πρωτοβουλία" του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου "και "την εφαρμογή του", προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Η συμφωνία υπογράφτηκε χθες βράδυ στην κατοικία ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης, καθώς η τελευταία αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο στο προεδρικό μέγαρο. Ο Τύπος δεν είχε προσκληθεί στην τελετή.

Ο πρόεδρος, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και τρεις δεκαετίες, έχει μέχρι σήμερα αρνηθεί να υπογράψει το σχέδιο αυτό που υποστηρίζεται από τις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου και το οποίο χαρακτήρισε χθες ως "συνωμοσία".

Αξιωματούχος της αντιπολίτευσης, που ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αμφιβάλλει κατά πόσον ο Σάλεχ "θα υπογράψει τη συμφωνία την Κυριακή όπως αναμένεται".

«Θα εκδιωχθεί ο Αλ Σάλεχ εάν δεν παραδώσει την εξουσία»

 Ο πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, θα εκδιωχθεί από την εξουσία, υπό την πίεση του δρόμου, εάν δεν υπογράψει τη συμφωνία για μία ειρηνική μετάβαση που πρότειναν οι μοναρχίες του Κόλπου, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Καντάν.

    "Η εξέγερση θα ενταθεί και ο Σάλεχ (θα καταλήξει) να εκδιωχθεί από την εξουσία" δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινού Φόρουμ, της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, αντιδρώντας στις επιφυλάξεις του προέδρου Σάλεχ να υπογράψει σήμερα, όπως είχε προβλεφθεί, τη συμφωνία του Κόλπου.

    Ενώ η συμφωνία αυτή τού δίνει την ευκαιρία μιας διευθετημένης μετάβασης, αν αρνηθεί να την υπογράψει, θα φύγει από την εξουσία "ταπεινωμένος", υπό την πίεση των διαδηλωτών που πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες διεκδικώντας την αποχώρησή του από τα τέλη Ιανουαρίου, είπε ο Καντάν.