ΔΙΕΘΝΗ

Ενόψει νέας εκλογικής ήττας η Μέρκελ

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2011, 19:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ενόψει νέας εκλογικής ήττας η Μέρκελ
Facebook Twitter Whatsapp
Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων έναντι της κυβέρνησης Μέρκελ αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα στο κρατίδιο της Βρέμης, στα βόρεια της Γερμανίας, όπου διεξάγονται περιφερειακές εκλογές - οι πέμπτες σε τοπικό επίπεδο μέσα στο 2011.
Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων έναντι της κυβέρνησης Μέρκελ αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα στο κρατίδιο της Βρέμης, στα βόρεια της Γερμανίας, όπου διεξάγονται περιφερειακές εκλογές - οι πέμπτες σε τοπικό επίπεδο μέσα στο 2011. Προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, η Βρέμη φαίνεται να επιφυλάσσει το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία των Χριστιανοδημοκρατών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Καθώς βέβαιη θεωρείται η επικράτηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων, οι οποίοι συγκεντρώνουν ιστορικά σημαντικά ποσοστά σ' αυτό το φιλελεύθερο κρατίδιο,οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) αναμένεται να σημειώσουν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) δίνουν μάχη για την εκπροσώπησή τους στο τοπικό κοινοβούλιο.

Δεύτερη δύναμη οι Πράσινοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες θα σημειώσουν μείωση της δύναμής τους κατά σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες και θα πέσουν στο 20%, ενώ είναι ζήτημα αν οι Φιλελεύθεροι καταφέρουν και να υπερβούν το όριο του 5% για να εκπροσωπηθούν ξανά στην τοπική βουλή.
Οι κυβερνώντες το κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες, αναμένεται να κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή στο 37%, ενώ προβλέπεται ότι οι τωρινοί και μελλοντικοί κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Πράσινοι, θα κάνουν ένα ακόμη εκλογικό άλμα, αυξάνοντας το ποσοστό τους από το 16,5% στο 24%. Δηλαδή, οι Πράσινοι στη Βρέμη θα ξεπεράσουν τους Χριστιανοδημοκράτες και θα αναδειχθούν δεύτερο κόμμα.

Ψηφίζουν και οι 16άρηδες

Στην περίπτωση της Βρέμης πολιτικοί αναλυτές δίνουν και μια επιπλέον εξήγηση: Για πρώτη φορά σε κρατίδιο της Γερμανίας ψηφίζουν και οι 16άρηδες.

Εκτιμάται ότι το κόμμα με την μεγαλύτερη απήχηση στους νέους της Γερμανίας είναι σήμερα οι Πράσινοι.
Όσον αφορά το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), εκτιμάται πως αν και θα χάσει ψήφους, θα παραμείνει στη βουλή της Βρέμης. Σε περίπτωση όμως που και εδώ δεν καταφέρει να εκπροσωπηθεί, τότε δεν αποκλείονται εσωκομματικές ανακατατάξεις σε παγγερμανικό επίπεδο, οι οποίες, λέγεται, ότι πιθανόν να οδηγήσουν στην επάνοδο του Όσκαρ Λαφοντέν στην ηγεσία του κόμματος.

Πηγή: Deutsche Welle/ Ethnos