ΔΙΕΘΝΗ

Εξουδετερώθηκε βόμβα σε περιοχή Κούρδων πριν από επίσκεψη του Ερντογάν

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2011, 12:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εξουδετερώθηκε βόμβα σε περιοχή Κούρδων πριν από επίσκεψη του Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp
Η τουρκική αστυνομία εξουδετέρωσε βόμβα μεγάλης ισχύος σήμερα στη νοτιοανατολική Ανατολία πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή την κουρδική περιοχή για μια συγκέντρωση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ανακοίνωσε πηγή των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Η τουρκική αστυνομία εξουδετέρωσε βόμβα μεγάλης ισχύος σήμερα στη νοτιοανατολική Ανατολία πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή την κουρδική περιοχή για μια συγκέντρωση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ανακοίνωσε πηγή των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η βόμβα που περιείχε 36 κιλά εκρηκτικών και ελεγχόταν με τηλεχειρισμό βρέθηκε σε μια γέφυρα μεταξύ των περιοχών Νουζαϊμπίν και Τσιζρέ στην επαρχία Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ. Ο Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί αύριο Τρίτη στην περιοχή αυτή όπου θα εκφωνήσει ομιλία στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.

 Οι τοπικές αρχές υποψιάζονται για την τοποθέτηση της βόμβας τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που θεωρείται από την Τουρκία και πολλές χώρες ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση.

 Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις αρχές Μαΐου στη βόρεια Τουρκία κατά την οποία ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ακόμη ένας τραυματίστηκε. Τα θύματα συνόδευαν αυτοκινητοπομπή του κυβερνώντος κόμματος ύστερα από μια προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν.

 Το ΡΚΚ κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός τον Αύγουστο του 2010 αλλά το Μάρτιο απείλησε να την τερματίσει, καταγγέλλοντας την αποτυχία της κυβέρνησης να διεξαγάγει διάλογο με τους Κούρδους.

 Οι ταραχές μεταξύ του ΡΚΚ και των δυνάμεων ασφαλείας έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου.

 Η σύγκρουση με τους Κούρδους στην Τουρκία έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 45.000 ανθρώπων από τις αρχές τις εξέγερσης του ΡΚΚ το 1984, σύμφωνα με τον στρατό.