ΔΙΕΘΝΗ

Κροατία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος με σορούς 48 Σέρβων

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2011, 20:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κροατία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος με σορούς 48 Σέρβων
Facebook Twitter Whatsapp
Οι κροατικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως αποκάλυψαν έναν ομαδικό τάφο με τις σορούς 48 ανθρώπων, κατά πάσα πιθανότητα Σέρβων της Κροατίας, μάλλον στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί πριν το τέλος του πολέμου μεταξύ Σερβίας και Κροατίας (1991-95).
Οι κροατικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως αποκάλυψαν έναν ομαδικό τάφο με τις σορούς 48 ανθρώπων, κατά πάσα πιθανότητα Σέρβων της Κροατίας, μάλλον στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί πριν το τέλος του πολέμου μεταξύ Σερβίας και Κροατίας (1991-95). Οι σοροί, οι οποίες είχαν συλλεχθεί το 1995 έπειτα από επιχείρηση των κροατικών δυνάμεων και είχαν ενταφιασθεί σε κοινό λάκκο κοντά στο κοιμητήριο του Βριμπόβλιανι, στα ανατολικά της χώρας, εξετάφησαν στα μέσα Μαΐου, τονίζει το κροατικό υπουργείο Παλαιμάχων σε ανακοινωθέν του.

Τα οστά ανήκουν κατά βάση σε στρατιωτικούς, σύμφωνα με τους ειδικούς που παρίσταντο στην εκταφή, τονίζεται στο ανακοινωθέν. Μολαταύτα, το υπουργείο τονίζει πως η εθνικότητα των θυμάτων θα διαπιστωθεί μόνο μετά την ταυτοποίησή τους. Οι σκελετοί έχουν μεταφερθεί στο Ζάγκρεμπ για τις δέουσες αναλύσεις.

Η σερβική επιτροπή αγνοουμένων, που μέλη της παρίσταντο επίσης στις εργασίες εκταφής, τόνισε από την πλευρά της πως τα θύματα ήσαν Σέρβοι που βρήκαν τον θάνατο σε επιχείρηση των κροατικών δυνάμεων τον Μάιο του 1995.

Στη διάρκεια της επιχείρησης περίπου 15.000 Σέρβοι εκδιώχθηκαν από την περιοχή και πάνω από 280 φονεύθηκαν, τονίζουν σερβικές ΜΚΟ.