ΔΙΕΘΝΗ

«Κινδυνεύουν» άλλοι δύο αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2011, 09:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Κινδυνεύουν» άλλοι δύο αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα
Facebook Twitter Whatsapp
Η TEPCO, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είναι πολύ πιθανό να έχει επέλθει τήξη των ράβδων εμπλουτισμένου ουρανίου που τροφοδοτεί τους πυρήνες, δύο ακόμα αντιδραστήρων του ατομικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η TEPCO, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είναι πολύ πιθανό να έχει επέλθει τήξη των ράβδων εμπλουτισμένου ουρανίου που τροφοδοτεί τους πυρήνες, δύο ακόμα αντιδραστήρων του ατομικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πιο πρόσφατη επίσημη εκδοχή ανέφερε την μερική ρευστοποίηση των ραδιενεργών ράβδων τροφοδοσίας των πυρήνων σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού, που υπέστη βαριές βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που οδήγησαν με τη σειρά τους στη διαρροή ραδιενέργειας και στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον πλανήτη, μετά το Τσερνόμπιλ.

Έκτοτε δε σταμάτησε να καταγράφεται συνεχής διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον, υπέργειο, υπόγειο και θαλάσσιο.

Η TEPCO είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι πιθανότατα στον αντιδραστήρα 1 είχε προκληθεί τήξη των ράβδων ραδιενεργού ουρανίου, αμέσως μετά τη θεομηνία που κατέστρεψε το σύστημα ψύξης των πυρήνων. Εκτίμησε δε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του λιωμένου υλικού είχε συγκεντρωθεί στη βάση του θαλάμου πίεσης. Τώρα ομολογεί ότι και οι αντιδραστήρες 2 και 3 φαίνεται ότι είχαν την ίδια συμπεριφορά με τον 1, μετά την καταστροφή.