ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Καμία συμφωνία με κυβέρνηση που θα συμμετέχει και η Χαμάς

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2011, 20:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νετανιάχου: Καμία συμφωνία με κυβέρνηση που θα συμμετέχει και η Χαμάς
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε την πιθανότητα το Ισραήλ να διαπραγματευτεί με το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, που είναι, κατ' αυτόν, "η παλαιστινιακή εκδοχή της Αλ Κάιντα" και "δεν είναι κατά κανένα τρόπο εταίρος για την ειρήνη".
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε την πιθανότητα το Ισραήλ να διαπραγματευτεί με το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, που είναι, κατ' αυτόν, "η παλαιστινιακή εκδοχή της Αλ Κάιντα" και "δεν είναι κατά κανένα τρόπο εταίρος για την ειρήνη". Στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο τόνισε ότι η ειρήνη "δεν μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης παρά με εταίρους που είναι αποφασισμένοι να την επιτύχουν. Και η Χαμάς δεν είναι ένας εταίρος για την ειρήνη" αλλά "παραμένει δεσμευμένη στη θέση της για την καταστροφή του Ισραήλ" .

Παράλληλα ο κ. Νετανιάχου υπενθύμισε ότι "ο επικεφαλής της Χαμάς καταδίκασε τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν".

 "Το Ισραήλ είναι έτοιμο να καθίσει από σήμερα και να διαπραγματευτεί την ειρήνη με την Παλαιστινιακή Αρχή. Πιστεύω ότι μπορούμε να προετοιμάσουμε ένα λαμπρό μέλλον για τα παιδιά μας. Αλλά το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί με την παλαιστινιακή εκδοχή της Αλ Κάιντα. Αυτό δεν θα το κάνουμε" είπε ο κ. Νετανιάχου.

Καταλήγοντας στο ζήτημα αυτό ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι είπε στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς: "Διέκοψε την συμφωνία σου με την Χαμάς. Κάθισε και διαπραγματεύσου. Κάνε ειρήνη με το εβραϊκό κράτος".

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι "αντιτίθεται σθεναρά" στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία με το Ισραήλ.

"Η παλαιστινιακή απόπειρα να επιβληθεί μια συμφωνία για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους μέσω των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να φέρει την ειρήνη. Θα πρέπει όλοι αυτοί που επιθυμούν να τερματιστεί αυτή η διαμάχη να αντιταχθούν σ' αυτό" τόνισε ο κ. Νετανιάχου.

 Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα των εποίκων ανέφερε ότι αυτό θα τελειώσει μόνο μετά από τη συμφωνία ειρήνης που θα υπογραφεί με τους Παλαιστίνιους. Και μιλώντας για την Ιερουσαλήμ τόνισε κατηγορηματικά ότι η πόλη αυτή δεν θα χωριστεί ποτέ και θα παραμείνει εσαεί η πρωτεύουσα του Ισραήλ.


Nωρίτερα ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι γενναιόδωρη όσον αφορά το μέγεθος του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την κατηγορηματική αντίθεσή του για επιστροφή στα σύνορα του 1967.

Το Ισραήλ θα είναι γενναιόδωρο ως προς το μέγεθος του Παλαιστινιακού κράτους αλλά θα είμαστε πολύ απόλυτοι ως προς το ζήτημα των συνόρων. Είναι μια πολύ βασική αρχή αυτή" τόνισε.

«Θα αναγνωρίσουμε ένα Παλαιστινιακό κράτος που θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να είναι βιώσιμο, ανεξάρτητο και να ζει με ευημερία», επισήμανε ο κ. Νετανιάχου.

Αλλά έσπευσε να επαναλάβει ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί ποτέ την επιστροφή στα σύνορα του 1967 γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να τα υπερασπιστεί, απαντώντας στην πρόταση του προέδρου Ομπάμα που στην ομιλία του της περασμένης εβδομάδας ανέφερε ότι τα σύνορα του Παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να είναι αυτά που ήταν το 1967.