ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Eπιθυμία της κυβέρνησης η μη αντικατάσταση πυρηνικών μονάδων

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2011, 18:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ελβετία: Eπιθυμία της κυβέρνησης η μη αντικατάσταση πυρηνικών μονάδων
Facebook Twitter Whatsapp
Η ελβετική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στο Κοινοβούλιο να μην αντικαταστήσει τις πυρηνικές μονάδες της χώρας στο τέλος της διάρκειας της εκμετάλλευσης τους, οι οποίοι ως εκ τούτου θα σταματήσουν προοδευτικά την λειτουργία τους έως το 2034.
Η ελβετική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στο Κοινοβούλιο να μην αντικαταστήσει τις πυρηνικές μονάδες της χώρας στο τέλος της διάρκειας της εκμετάλλευσης τους, οι οποίοι ως εκ τούτου θα σταματήσουν προοδευτικά την λειτουργία τους έως το 2034. "Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) θέλει να συνεχίσει να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφαλείας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελβετίας, αλλά χωρίς πυρηνικά, μεσοπρόθεσμα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Αυτή η απόφαση ελήφθη από επτά ομοσπονδιακούς συμβούλους που πραγματοποίησαν σύνοδο σήμερα το πρωί στη Βέρνη.

 "Οι πυρηνικές μονάδες που υπάρχουν σήμερα θα πρέπει να παροπλιστούν στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους και δεν θα αντικατασταθούν", πρόσθεσε η ελβετική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι "η σταδιακή εγκατάλειψη είναι δυνατή από τεχνική άποψη αλλά και εφικτή από οικονομική άποψη".

Η Συνομοσπονδία, η οποία υπολογίζει σε μια λειτουργική ζωή 50 ετών, έχει πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες, που βρίσκονται όλες στην ανατολική Ελβετία.

Σύμφωνα με τις συστάσεις που έγιναν σήμερα από την κυβέρνηση, συνάγεται ότι η μονάδα του "Beznau Ι θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το δίκτυο το 2019, η Beznau ΙΙ και η M?hleberg το 2022, η G?sgen το 2029 και η Leibstadt το 2034".

Η επιλογή του ομοσπονδιακού συμβουλίου πρέπει να χρησιμεύσει ως σύσταση προς το Κοινοβούλιο που ακολουθεί γενικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Οι βουλευτές θα πρέπει να νομοθετήσουν από τις 8 Ιουνίου για το θέμα. Μια τελική απόφαση των βουλευτών αναμένεται στα μέσα Ιουνίου.

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα "πολύ ικανοποιημένη" με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες σχετικά με τις δοκιμές που πρέπει να διενεργούνται για τον έλεγχο της αντοχής των πυρηνικών σταθμών στην ΕΕ, που κρίθηκαν όμως ανεπαρκείς από τους οικολόγους.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ αναγκάστηκε να εγκρίνει την αρχή μιας διαδικασίας επαλήθευσης για τα μέτρα αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών κατά των πυρηνικών μονάδων ξεχωριστή από τις άλλες δοκιμές. Ενώ είχε αρνηθεί αρχικά μια διαφοροποιημένη διαδικασία.

Χρειάστηκε επίσης να καθορίσει τα όρια της δράσης του. Οι δοκιμές αυτές θα διεξαχθούν σε "εθελοντική βάση" σε δεκατέσσερα κράτη-μέλη που χρησιμοποιούν πολιτική πυρηνική ενέργεια στην ΕΕ, και η Επιτροπή δεν νομιμοποιείται να ζητήσει την άμεση παύση της λειτουργίας μιας μονάδας που θεωρείται πολύ ευάλωτη, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές να συμφωνήσουν σχετικά με τα κριτήρια για τη διεξαγωγή δοκιμών για τον έλεγχο της αντοχής των πυρηνικών μονάδων της ΕΕ--στην οποία είναι σήμερα σε λειτουργία 143 αντιδραστήρες--για να περιοριστεί ο κίνδυνος ενός δυστυχήματος, όπως εκείνο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Θα είναι ζωτικής σημασίας για τους παλιούς αντιδραστήρες. Μερικοί είναι σε λειτουργία για πάνω από 30 έτη, κυρίως εκείνοι της μονάδας Fessenheim της Γαλλίας, που είναι χτισμένη στην όχθη του Μεγάλου Καναλιού της Αλσατίας (ανατολικά) σε μια σεισμική ζώνη και κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βασιλείας-Μιλούζ.

Η συμφωνία θα επιτρέψει να αρχίσουν δοκιμές για την ασφάλεια από την 1η Ιουνίου και μια έκθεση θα υποβληθεί στους ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Ένας περαιτέρω έλεγχος θα διεξαχθεί από "επτά επιφανείς εμπειρογνώμονες" από άλλα κράτη, και τα συμπεράσματα θα δοθούν στην δημοσιότητα.

 Μόνο τα μέτρα ασφαλείας που αφορούν την ασφάλεια θα παραμείνουν απόρρητα "για να μην δώσουν κακές ιδέες σε άτομα με κακές προθέσεις."